Raimat Natura, 700 ha d’espai natural protegit obertes al públic

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

C2CC5414-CCE0-4A8A-A93B-20940D451663

L’espai natural visitable dins una finca vinícola més gran de l’estat ja es pot visitar gratuïtament els caps de setmana, i es pot descobrir a peu, en bici o en globus

Per fer accessible l’espai, s’ha fet una passarel·la al voltant del pantà de la Clamor, s’han senyalitzat 3 itineraris i s’ha construït un petit centre d’interpretació, amb una inversió inicial de 250.000 €

El pantà i les vinyes de Raimat, on la caça està prohibida fa dècades i el conreu i els vins que s’hi elaboren son 100% ecològics, son una de les millors zones de Catalunya per a l’observació d’aus

El celler Raimat, a 15 km de la ciutat dins el terme municipal de Lleida, obre des d’avui la seva finca al públic de forma gratuïta per compartir la seva gran riquesa natural, que l’ha convertit en un autèntic reducte de biodiversitat. Es tracta de Raimat Natura, un espai de més de 700 ha (l’equivalent a més de 900 camps de futbol) on conviuen en plena harmonia centenars d’aus aquàtiques, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i els conreus de vinya, totalment ecològica i sostenible. Els visitants poden descobrir-lo a peu o en bicicleta, recorrent els tres itineraris senyalitzats, o des de l’aire sobrevolant-lo en un globus aerostàtic. També s’hi pot fer rutes guiades, marxa nòrdica, activitats d’orientació, llogar bicis elèctriques, etc. A més, al centre d’interpretació de Raimat Natura també es pot gaudir dels vins de Raimat i de tapes amb producte km 0.

En la inauguració de Raimat Natura, el director de Raimat, Joan Esteve, ha destacat que “durant dècades hem preservat aquest espai i hem demostrat que podem conrear la vinya i respectar i cuidar alhora el seu entorn, els hàbitats i les espècies que hi viuen. Avui tenim un espai natural únic a Europa, amb aus pràcticament desaparegudes que venen a viure i a criar a Raimat. Un tresor natural a 10 minuts de Lleida que havíem de compartir amb tothom que estima la natura.” En el mateix acte, el CEO de Raventós Codorníu (el grup al qual pertany Raimat), Sergio Fuster, ha avançat que el somni de Raventós Codorníu és replicar projectes semblants a tots els seus cellers: “Raimat és la capdavantera, un model en sostenibilitat a tot l’estat que ja elabora el 100% dels seus vins de forma ecològica. Però el nostre compromís és clar: seguir el seu model a tots els nostres cellers i que en pocs anys totes les nostres vinyes (a Catalunya, a La Rioja o a Castella) siguin ecològiques. Podríem haver triat fer només vi, però vam escollir fer realitat projectes com Raimat Natura i ser fidels al nostre propòsit: donar valor a la terra.”

L’acte d’inauguració també ha comptat amb la presència del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, i la presidenta de l’entitat municipal descentralitzada de Raimat, Ainhoa Casabon, entre altres.   

Raimat Natura, un projecte pioner al nostre país i únic a Europa, ha suposat una inversió inicial de 250.000 € que s’han destinat a la senyalització de 3 itineraris, la instal·lació d’una passarel·la de fusta al voltant del pantà de la Clamor (accessible per a persones amb mobilitat reduïda), i la construcció d’un petit centre d’interpretació on s’atén els visitants.  En una primera fase, obrirà els dissabtes (9-21h) i els diumenges (9-19h). Entre setmana, s’hi faran visites organitzades per a escoles o altres grupsRaimat, refugi privilegiat d’aus

La finca de Raimat s’ha convertit en una de les zones de Catalunya més interessants per a l’observació d’aus gràcies al seu clima i les seves zones humides (pantans), però també perquè és un lloc segur (sense caça), on les aus troben aliment (gran població de llebres, aliment de rapinyaires), i on no s’hi utilitza cap mena d’insecticida. Tot plegat ha afavorit que Raimat s’hagi convertit en refugi i lloc de cria de rapinyaires i aus aquàtiques de tota mena. 

Al voltant del pantà de la Clamor, un punt privilegiat per a l’observació d’aus, s’hi instal·la una gran varietat d’espècies que només es podrien trobar a zones com el Delta de l’Ebre, els Aiguamolls de l’Empordà o l’Estany d’Ivars. A l’hivern hi arriben aus migratòries després de passar els mesos de calor a països nòrdics, com ara els ànecs cullerot (Raimat és la zona interior de Catalunya on més n’hi hivernen); morells, cap roigs, de plomall i xocolaters, ànecs cuallargs (difícils de veure) i fins a 15 espècies diferents. 

Raimat també és un lloc de refugi per a rapinyaires protegits i pràcticament desapareguts a Europa. Destaquen les àligues cuabarrades (en perill d’extinció); les arpelles (hivernen a Raimat i crien als canyissars); i els milans reials, un rapinyaire de llargues ales en perill d’extinció a Europa, però encara present a la Península. Entre 50 i 60 exemplars hivernen a Raimat.A l’estiu, Raimat es converteix en zona de cria i reproducció de nombroses espècies protegides. En aquesta època s’hi poden veure amb facilitat cabussons emplomallats (espècie protegida similar a un ànec-gavina); fotges; gallinetes d’aigua; bernats pescaires (semblant a la cigonya, amb cames llargues per pescar dins l’aigua), entre d’altres. 

També s’hi troben espècies estepàries (pròpies de zones de secà) com l’espectacular gaig blau o l’abellerol (groc, blau i vermell). 

 A banda, als estanys de Raimat Natura es poden veure llúdrigues i tortugues de rierol. Completen l’ecosistema de la finca espècies més comunes com conills, llebres, genetes, guineus i fagines, tot i que es mouen principalment de nit i són més difícils d’observar. 

Raimat, tradició 100% sostenible

La història de Raimat es remunta a 1914 quan Manel Raventós i Doménech, propietari de Codorníu, va adquirir unes terres àrides i infèrtils per a convertir-les en el que avui és la finca més gran d’Europa en mans d’una mateixa família. Avui, en un entorn únic, amb aigua procedent del desglaç de les neus del Pirineu, s’hi erigeix el celler Raimat amb vinyes certificades com a sostenibles pel CCPI i en procés de conversió a ecològiques. 

Raimat és el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i un estendard de programes de sostenibilitat i medi ambient.  Ofereix vins d’alta qualitat amb una personalitat única a partir de raïm procedent exclusivament de la seva pròpia finca sempre abanderats pel màxim respecte i conservació de l’entorn. Ha estat escollit Celler de l’Any a la Guia Gourmand 2021.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats