Mas d’en Caçador les vinyes de muntanya del Celler de l’Encastell al Priorat

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

Mas d'en Caçador

Mas d’en Caçador, situada a 500 metres sobre el nivell del mar, és una finca de dues hectàrees de vinya de muntanya del Celler de l’Encastell (DOQ Priorat) al terme de Porrera. De sòl de pissarra trencadissa, amb pendents sense abancalar, aquesta vinya és vella i compta entre 70 i 90 anys amb igual proporció de Garnatxa i Carinyena, que compon la major part del vi “Roquers de Porrera”.
Els seus propietaris expliquen que “dels 12.000 a 15.000 ceps, els anys més bons, es veremen uns 4.000/5.000 kg de raïm, amb una producció que oscil·la entre 300/400 grams per cep”. Carme Figuerola i Raimon Castellví, l’any 1999, moguts per la passió pel vi, van iniciar la construcció del celler per tal d’elaborar la seva pròpia producció. Amb el convenciment que el sòl en el qual estan plantades les seves vinyes (aquesta pissarra òxid-ferrosa degradada, de característiques àcides, anomenada “Llicorella”) combinat amb un clima brusc i extrem donaria un raïm de màxima qualitat.

La Carme i en Raimon expliquen que “la sobrecollidora vista de la Serra del Montsant no és un accident. Durant segles els agricultors anteriors a nosaltres sabien que el millor raïm ve de els vessants que miren al nord, millor protegides de l’intens sol de l’estiu. Aquí i allí, a través de les nostres vinyes de Porrera, hi ha el que denominem “roquers”, roques sobresortides del sòl, i que estan profundament penetrades per les arrels dels ceps que busquen aliment”.

Les altres finques del celler, són Mas d’en Ferran (cinc hectàrees de terrasses amb Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Merlot, i Syrah); i Els Arbres (poc més d’una hectàrea de carinyena i merlot que es destina al vi Marge).

QUATRE VINS DE TERRER
Entre els vins del celler trobem el Roquers de Porrera. Un vi negre amb criança de cupatge de Carinyena (40%), Garnatxa (40%), i la resta de Syrah i Merlot; amb setze mesos en bótes noves de roure francès. Un 50% de les bótes usades en la criança són noves i la resta tenen entre 2 i 3 anys. Tot el raïm prové de les vinyes pròpies de la finca Mas d’en Caçador, vinya d’entre 75 i 100 anys.

Marge, és el segon vi del Celler de l’Encastell i és un cupatge de Garnatxa (50%), Carinyena (10%) Cabernet Sauvigno (20%) i inclou Merlot i Syrah. Vi negre amb dotze mesos de criança en bótes de roure francès i roure americà. Tot el raïm utilitzat per elaborar Marge prové de les finques Mas d’en Ferran i Els Arbres.

Celler de l’Encastell també fa altres dos vins monovarietals de màxima expressió varietal: Roquers de Samsó i Roquers de Garnatxa. Tots dos elaborats amb vinyes seleccionades de Mas d’en Caçador Mentre que Roquers de Samsó té una criança d’entre 16 i 18 mesos en bótes de roure; el seu germà ‘garnatxer’ només romandrà vuit mesos en bótes de 400 litres.

CONTROL DE TOT EL PROCÉS
El fet de controlar i realitzar personalment tot el procés, des del conreu de la vinya, passant per totes les tasques d’elaboració, criança i embotellament al celler i finalment la comercialització i promoció fa que els vins d’aquest celelr siguin producte cent per cent vinyeró.

NOTA: Article publicat amb el suport d’INCAVI.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats