Mongeta o fesol del ganxet Vallès-MaresmeJudía o “fesol del ganxet” Vallès-Maresme

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

S’inclouen en aquesta DOP tots els municipis de les comarques del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com els municipis de Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, San Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona i Òrrius de la comarca del Maresme i els municipis de Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la Selva i Hostalric de la comarca de La Selva. Cal destacar que aquesta varietat de mongeta a l’actualitat no es conrea en cap altre lloc del món.
Amb aquesta DOP es protegeix la mongeta (Phaseolus vulgaris L.) del tipus varietat «Ganxet», comercialitzada com a llegum seca, cuinada o en conserva. La mongeta del ganxet presenta un gra blanc lleugerament brillant, aplanat i fortament arronyonat, amb un grau de ganxo d’entre 2 i 3 en una escala de curvatura de 0 a 3, i amb un pes mig d’entre 40-50 g per cada 100 llavors. Un cop cuita, la mongeta presenta una pell lleugerament rugosa i molt poc perceptible, amb una persistent cremositat i un sabor extremadament suau. Les mongetes han de ser de les categories comercials extra. Han estat un conreu tradicional en la zona des de temps remots.Se incluyen en esta DOP todos los municipios de las comarcas del Vallès Occidental y el Vallès Oriental, así como los municipios de Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera, San Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona y Òrrius de la comarca del Maresme y los municipios de Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la Selva y Hostalric de la comarca de La Selva. Hay que destacar que esta variedad de judía en la actualidad no se cultiva en ninguno otro lugar del mundo.
Con esta DOP se protege la judía (Phaseolus vulgaris L.) del tipo variedad «Ganxet», comercializada como legumbre seca, cocinada o en conserva. La judía del “ganxet” presenta un grano blanco ligeramente brillante, allanado y fuertemente ariñonado, con un grado de gancho de entre 2 y 3 en una escalera de curvatura de 0 a 3, y con un peso medio de entre 40-50 g por cada 100 semillas. Una vez cocida, la judía presenta una piel ligeramente rugosa y muy poco perceptible, con una persistente cremosidad y un sabor extremadamente suave. Las judías tienen que ser de las categorías comerciales extra. Han sido un cultivo tradicional en la zona desde tiempos remotos.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats