La Unió Artesana, entitat degana de les societats gastronòmiquesLa Unión Artesana, entidad decana de las sociedades gastronómicas

Comparteix:

Como Pomona

Como Pomona

Les societats gastronòmiques han estat sempre espais de trobada, amistat i oci al voltant de la taula i la gastronomia. Avui dia n’hi ha per tots els punts de la geografia espanyola i europea, però la més antiga la trobem a Sant Sebastià. La Unió Artesana (carrer Euskal-Herria, 4), fundada el 14 de maig de 1870, va estar promoguda per socis de La Fraternal, societat popular que es definia com “de menjar i cantar”, després que aquesta quedés malmesa per un incendi.
Al llarg de la seva història, ha participat en diferents esdeveniments cultural i socials de Sant Sebastià, destacant de manera especial la Tamborrada.
En l’actualitat la societat compta amb 215 socis i amb una llarga llista d’aspirants en espera. L’establiment compta amb dos menjadors amb 16 taules en total que es reserven de forma independent, fet que en facilita l’ús per diversos grups d’amics alhora. A la cuina poden treballar fins a deu parelles diferents, la mitjana de vedella o bou és un dels plats estrella.
Els seus membres només són homes però les dones participen activament en la vida social de l’associació, així com participen en els àpats amb l’única limitació de no entrar en la cuina.
Finalitzada la visita guiada per l’establiment, rematem la nit amb unes gules amb oli i all; lluç al forn, mitjana de vedella; i un plat de formatge Idiazábal amb codonyat. Avui, com a deferència als convidats catalans, substitueixen el Rioja alavés i el txacolí pel cava català. Bon profit!Las sociedades gastronómicas han sido siempre espacios de encuentro, amistad y ocio alrededor de la mesa y la gastronomía. Hoy en día hay por todos los puntos de la geografía española y europea, pero la más antigua la encontramos en San Sebastián. La Unión Artesana (calle Euskal-Herria, 4), fundada el 14 de mayo de 1870, estuvo promovida por socios de La Fraternal, sociedad popular que se definía cómo “de comer y cantar”, después de que ésta quedara malograda por un incendio.
A lo largo de su historia, ha participado en diferentes acontecimientos culturales y sociales de San Sebastián, destacando de manera especial la Tamborrada.
En la actualidad la sociedad cuenta con 215 socios y con una larga lista de aspirantes en espera. El establecimiento cuenta con dos comedores con 16 mesas en total que se reservan de forma independiente, hecho que facilita el uso por varios grupos de amigos a la vez. En la cocina pueden trabajar hasta diez parejas diferentes, la mediana de ternera o buey es uno de los platos estrella.
Sus miembros sólo son hombres pero las mujeres participan activamente en la vida social de la asociación, así como participan en las comidas con la única limitación de no entrar en la cocina.
Finalizada la visita guiada por el establecimiento, rematamos la noche con unas gulas con aceite y ajo; merluza al horno, media de ternera; y un plato de queso Idiazábal con membrillo. Hoy, como deferencia a los invitados catalanes, sustituyen el Rioja alavés y el txacolí por el cava catalán. Buen provecho!

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats