El celler mallorquí del segle XVIII es reorganitza per crèixer sense renunciar a la vinya pròpia ecològica i la verema manual

Celler Ribas, en Consell (Mallorca) ha ampliat el celler amb la intenció d’arribar a una producció d’unes 200.000 ampolles, “que entenem pot ser el màxim que podem elaborar sense renunciar als principis de treballar exclusivament, amb vinya pròpia de producció ecològica, i verema manual. Uns trets que ens identifiquen i als que no velem renunciar”, expliquen els responsables del celler.

El celler familiar mallorquí, va inaugurar aquest divendres, dia 2 d’agost, l’ampliació realitzada pel prestigiós arquitecte Rafael Moneo i el seu equip, en una celebració privada per a 400 convidats relacionats principalment amb el sector del vi i la gastronomia. La nova construcció s’integra i destaca l’entorn històric del segle XVIII, i es podrà visitar pel públic només amb cita prèvia a partir del dilluns 5 d’agost.

La trobada inaugural va reunir sumillers, bodeguers, arquitectes i crítics gastronòmics entre altres convidats a una festa que va estar precedida per un sopar informal elaborat i servit pel xef Andreu Genestra i el seu equip.

L’ambientació musical va estar protagonitzada per Biel Ballester Trío, conegut grup de Gipsy Jazz que Woody Allen va fer popular al incloures dos dels seus temes al repartori d’una de les seves formacions,

L’ampliació i reorganització del celler, s’ha projectat amb la intenció de poder augmentar la producció fins a les 200.000 ampolles, reorganitzar i modernitzar les instal·lacions existents i adaptar-les a la creixent acollida de visitants.

L’edifici, de més de 800 m2, està distribuït en tres plantes, dues d’elles subterrànies.

En superfície la construcció és una nau diàfana amb una coberta a dues aigües, part de la qual està destinada a l’elaboració del vi blanc i rosat i la resta al magatzem d’ampolles i l’embotelladora. A l’extrem nord de la nau, donant a l’Era, es localitza l’accés i la nova recepció de visites.

Una planta per sota trobem la sala de cates, un espai recollit i banyat per llum natural que cau sobre un vistós mosaic inspirat en els colors del vi. Un vidre de paret a paret a la sala de cates descobreix un espai disposat més baix i reservat per a la criança del vi i escollits visitants.

La sala de barriques es disposa així completament soterrada, per aprofitar les millors condicions tèrmiques i d’humitat per la criança del vi. Està construïda enterament en formigó armat i sorprèn per la plasticitat de la solució estructural adoptada.

Mentre que a l’exterior, l’edifici manté una aparença i caràcter similar als edificis existents, tots ells en maçoneria, per la qual cosa s’han recuperat tècniques tradicionals en la seva construcció, el seu interior sorprèn per una arquitectura realitzada en formigó blanc vist, que combinada amb revestiments de fusta o enrajolats de rajoles artesanals i paviments en pedra de Binissalem, li confereixen un caràcter contemporani als seus espais interiors.

Els antics edificis del segle XVIII seguiran en funcionament, però a partir d’ara únicament s’elaborarà en ells vi negre. De la mateixa manera, l’antiga sala de barriques mantindrà el seu ús, però només per a alguns vins, com a testimoni de l’activitat d’un celler històrica.

Els arbres s’han preservat durant la construcció, donant nova vida a l’entorn amb la creació de zones enjardinades.

La disposició dels edificis del celler, antics i nous, que juntament amb els arbres preservats pivoten al voltant de l’antiga era, donen lloc a un espai a manera de pati al voltant del qual s’articularà l’activitat de l’edifici, creant a més una àmplia zona de passeig per al visitant.