Cal Xirricló, cuina d’autor a la capital de la NogueraCal Xirricló, cocina de autor en la capital de la Noguera

Comparteix:

Picture of Como Pomona

Como Pomona

Cal Xirricló (Doctor Fleming, 53) ha esdevingut el restaurant revelació de Balaguer dels darrers anys amb la incorporació de Juan Manuel Sancho com a xef i Francesc Molins com a responsable de menjador. Sancho i Molins fan un bon tàndem i a la carta del local trobem una cuina d’autor arrelada a la tradició catalana amb tocs de fusió amb sabors d’altres indrets del món.
Tot i això, els dos tenen clar que hi ha plats tradicionals de la casa que s’han de mantenir per obrir-se a tot tipus de comensals.
Un aperitiu d’escuma de “ajo blanco” amb sifó picant i olivada amb Silencis de Chardonnay de Raventós i Blanc ens obre un menú de tast amb el que Sancho ens presenta diferents plats de la que serà la propera carta de tardor.
Els entrants… filets de sardina amb parmesà, meló, ceba caramelitzada i reducció de mòdena –tot aromatitzat amb vainilla–; canaló d’alvocat amb llamàntol, vieira marcada a la planxa i aire de llimona d’argana (arbre marroquí); i el rissotto amb trompetes de la mort i cocotxes lligat amb parmesà, crema i caldo roig de marisc delaten la formació de Sancho a l’Escola d’Hosteleria de Lleida i a les cuines de El Bulli o Malena.
De peix tastem el turbot salvatge amb wok de verduretes i fideus xinesos.
Per assaborir el melós de vedella amb síndria i foie tastem la Dehesa La Granja elaborada per Alejandro Fernádez a Zamora.
Pels postres, Vi de Gel de Gramona. El tancament és propi d’una festa, ou ferrat (postre fet amb crema de xocolata blanca cremada amb soplet, gelat de mandarina i efervescència) i croquetes de xocolata amb sorbet de menta. Cal Xirricló és un establiment de llarga tradició restauradora a la capital de la Noguera. Fa tres generacions que la família Molins va obrir el primer Cal Xirricló al carrer de Santa Anna el 1945. La taverna inicial va ampliar al seva oferta en traslladar-se al carrer de l’Escala, el 1963. En l’actualitat, la tercera generació, la del Francesc, ha portat Cal Xirricló fins al Doctor Fleming, el 2005, amb un menjador càlid on la pedra i la fusta s’alternen amb un moliliari de línia moderna. A Cal Xirricló trobarem un preu mig de carta d’uns 45 euros, un menú de tast de sis plats per 38 euros i menú de migdia els feiners per 15 euros.Cal Xirricló (Doctor Fleming, 53) se ha convertido en el restaurante revelación de Balaguer en los últimos años con la incorporación de Juan Manuel Sancho como chef y Francesc Molins como responsable de comedor. Sancho y Molins hacen un buen tándem y en la carta del local encontramos una cocina de autor arraigada a la tradición catalana con toques de fusión con sabores de otros lugares del mundo.
Aún así, los dos tienen claro que hay platos tradicionales de la casa que se tienen que mantener para abrirse a todo tipo de comensales.
Un aperitivo de espuma de “ajo blanco” con sifón picando y olivada con Silencis de Chardonnay de Raventós y Blanc nos abre un menú de cata con el que Sancho nos presenta diferentes platos de la que será la próxima carta de otoño.
Los entrantes… filetes de sardina con parmesano, melón, cebolla caramelizada y reducción de módena –todo aromatizado con vainilla–; canalón de aguacate con bogavante, vieira marcada a la plancha y aire de limón de argana (árbol marroquí); y el risotto con trompetas de la muerte y cocochas ligado con parmesano, crema y caldo rojo de marisco delatan la formación de Sancho aen la Escuela de Hostelería de Lleida y en las cocinas de El Bulli o Malena.
De pescado probamos el rodaballo salvaje con wok de verduritas y fideos chinos.
Para saborear el meloso de ternera con sandía y foie probamos la Dehesa La Granja elaborada por Alejandro Fernádez en Zamora.
De postres, Vi de Gel de Gramona. El cierre es propio de una fiesta, huevo frito (postre hecho con crema de chocolate blanco quemada con soplete, helado de mandarina y efervescencia) y croquetas de chocolate con sorbete de menta. Cal Xirricló es un establecimiento de larga tradición restauradora a la capital de la Noguera. Hace tres generaciones que la familia Molins abrió el primer Cal Xirricló en la calle de Santa Anna el 1945. La taberna inicial amplió su oferta al trasladarse a la calle de l’Escala, el 1963. En la actualidad, la tercera generación, la de Francesc, ha traído Cal Xirricló hasta el Doctor Fleming, el 2005, con un comedor cálido donde la piedra y la madera se codean con un mobiliario de línea moderna. En Cal Xirricló encontraremos un precio medio de carta de unos 45 euros, un menú de cata de seis platos por 38 euros y menú de mediodía los laborables por 15 euros.

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats