Blanco Granito 2019 del Pazo Torre Penelas, el primer vi fermentat i criat en granit gallec

Comparteix:

Picture of Redacció

Redacció

Pazo das Bruxas, Familia Torres, Rias Baixas, Galicia, Spain

Pazo Torre Penelas, el projecte vitivinícola de Familia Torres a Rías Baixas, presenta el seu primer vi, batejat amb el nom de Blanco Granito, de l’anyada 2019. Blanc perquè es tracta d’un albariño collit íntegrament al pazo, i Granit per ser el primer vi vinificat i criat en dipòsits de granit, la roca predominant, i gairebé exclusiva, a la denominació d’origen gallega.

Ubicat al municipi de Portas (Pontevedra), a la subzona de la Vall de Salnés, l’històric Pazo Torre Penelas compta amb una vinya emmurallada de sis hectàrees d’entre 25 i 40 anys, sobre sòls granítics de textura sorrenca, del que es seleccionen únicament les millors parcel·les per produir aquest exclusiu vi de marcada acidesa. Blanco Granito s’elabora de manera artesanal al petit celler situat sota la torre del pazo, en innovadors dipòsits ovoides de granit gallec destinats a la fermentació i criança del vi, que li aporten una gran personalitat.

Segons Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, “en aquest projecte vam voler innovar pensant en el territori i en la historia que expliquen els cups rupestres tallats a la roca de granit, la majoria d’origen romà. Per això vam decidir incorporar el 2018 dipòsits de granit per a fermentar i criar durant vuit mesos el vi en granit, en honor a aquesta viticultura ancestral quan la pedra i el vi anaven de la mà”.

El granit, per la porositat de la pedra, permet una microoxigenació constant del vi, potenciant els aromes i transferint-li la mineralitat i salinitat de la pedra. La forma ovoide afavoreix al moviment del vi a l’interior del dipòsit i fa que les mares es mantinguin en suspensió, aportant major untuositat i volum en boca.

Per Víctor Cortizo, enòleg del Pazo Torre Penelas, “aquestes singulars botes potencien la part més salina de l’albariño i fan que aquest vi sigui molt fresc, expressiu i fidel al seu origen. Està marcat per la influencia del mar i del riu Umia, que vertebra la Vall de Salnés i que passa a escassos metres del pazo, aportant més frescor al vi i longevitat”.

Blanco Granito 2019 és un vi singular i el primer que realitza la fermentació i criança en granit. Es vinifica en els dipòsits ovoides de granit durant 15 dies a una temperatura de 14ºC i roman en aquests mateixos dipòsits durant un període de vuit meses, en un moviment natural i continu que manté les mares en suspensió, i uns altres vuit mesos en dipòsits d’acer inoxidable abans de ser embotellat.

2019 va ser una anyada molt plujosa a la Denominació d’Origen de les Rías Baixas. Les precipitacions es van distribuir durant tot l’any, tot i que la major part es va acumular a l’inici de la primavera – acompanyada també de forts vents que van complicar el naixement de inflorescències – i a final d’any. L’estiu, en canvi, a ser molt sec, i això va fer disminuir el volum i el pes dels raïms. Les temperatures van estar dins de la normalitat, a excepció del mes de juny, que va ser més fresc de l’habitual.

A principis del 2017, cinc anys després de que comencés a elaborar el seu primer vi gallec -Pazo das Bruxas-, Família Torres va adquirir el Pazo Torre Penelas, atrets per la seva ubicació a la Vall de Salnés, la extensió i la qualitat de la vinya i el valor arquitectònic i històric del pazo, que data del s. XIV o XV i va ser propietat de Ponce de León, entre d’altres. Està catalogat com patrimoni històric i compta amb un extens jardí i elements típics de pazo com l’hórreo, el colomar i la capella. El 2018 es va habilitar un petit celler a la part inferior de la torre del pazo per experimentar amb la vinificació en granit. El nou albariño Blanco Granito, que es presenta al mercat amb l’anyada 2019, rememora l’esplendor d’aquest històric pazo de Pontevedra i la seva arrelada vocació vitivinícola.

Pazo das Bruxas, Familia Torres, Rias Baixas, Galicia, Spain

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats