Dilluns, 2 de juny, se celebrarà ‘Euskal Gastronomiaren Topaketa – Trobada de la Gastronomia Basca’, una jornada que tindrà lloc a Getaria (Guipúscoa) i que reunirà prop de 250 professionals del sector gastronòmic basc per reflexionar entorn de la gastronomia del territori i del paper del mar com a motor cultural.
Es tracta de la quarta edició d’aquesta trobada organitzada per Mantala, que torna a Gipuzkoa per posar la mirada a la identitat i navegar pel paisatge marítim de la gastronomia del territori explorant els seus reptes, oportunitats i la seva estreta relació amb les nostres arrels, a través de ponències, taules rodones, tasts i actes culturals. Serà un espai de diàleg i celebració en què celebrarem juntament amb Martín Berasategui els seus 50 anys de trajectòria a la cuina en un emotiu acte, rendirem homenatge a Mari Jose Artano i Maria Rosa Larrañaga, per tota una vida dedicada als reconeguts restaurants Elkano i Kaia, respectivament, i on també es reflexionarà sobre la tendència mar. A més, s’abordarà la importància del mar i la graella com a elements essencials de la identitat gastronòmica del nostre territori, enfortint així els llaços entre tradició, innovació i sostenibilitat i es donaran a conèixer diferents visions culinàries que aporten noves lectures sobre com habitar, interpretar i cuinar el paisatge marítim des d’una mirada contemporània i compromesa.
Aquesta edició, també comptarà amb la presència de reconeguts i reconegudes xefs com Aitor Arregi (Elkano), Igor i Julen Arregi (Kaia Kaipe), Julen Baz (Garena), Martín Berasategui (Martin Berasategui), Edorta Lamo (Arrea), Ane Lore. Rosa Larrañana (Kaia), María Lasquibar (Kea), Betlem Sandrín i Jokin Loma (Palau Añana), Gorka Rico i Javi Rivero (AMA), així com amb experts i expertes i professionals del sector gastronòmic i del primer sector com Xabi Agote (Albaola) i Jon Zapiain (Jon Zapiain) Center), i artistes reconeguts com el músic Eñaut Elorrieta.
La primera part de la jornada arrencarà a les 10.00h en un entorn tan simbòlic com el Museu Balenciaga de Getaria, amb dinàmiques dissenyades per compartir idees, sabors i experiències entre xefs de referència, agents del sector i experts vinculats al món marí. I com a fermall final de la ‘Euskal Gastronomiaren Topaketa – Trobada de la Gastronomia Basca’, les persones assistents podran gaudir d’una fira gastronòmica a la Confraria de Pescadors Elkano de Getaria, i entorn portuari on s’oferiran diverses propostes gastronòmiques de la mà de tots Elkano, Drassana, Balearri, Myflower, Iribar i Txoko), que estaran cuinant, juntament amb productors i conserveres locals, amb el mar com a inspiració i eix central. A més, en aquest tancament festiu, el txakoli també hi tindrà un paper destacat, posant en valor el seu arrelament al territori i el seu maridatge amb els sabors del litoral.
Trobades de la Gastronomia Basca
‘Euskal Gastronomiaren Topaketa – Trobada de la Gastronomia Basca’ està organitzat per Mantala, iniciativa de Basque Culinary Center i el Departament d’Alimentació, Desenvolupament Rural, Agricultura i Pesca del Govern Basc a través de HAZI. Compta amb la col·laboració de Mahaia Kolektiboa, Bisubi Fundazioa, Jakitea, Euskal Gozogileak, Acadèmia Basca de Gastronomia, la Federació de Confraries de Gastronomia (Fecoga) i Euro-Tocs. Està patrocinat per Insalus i La Salve.
Des de la seva primera edició el 2022 a Basque Culinary Center (Gipuzkoa), aquesta trobada ha consolidat el seu paper com a fòrum de reflexió i connexió per a la gastronomia basca. La segona edició, celebrada el 2023 a Urdaibai (Biscaia), i la cita del 2024 a Arkaute (Àlaba) han reforçat aquesta trajectòria. Al llarg d’aquests anys, figures de referència com Pedro Subijana, Elena Arzak, Aitor Arregi, Edorta Lamo, Julen Baz, Nagore Irazuegi, Itziar Insausti, Gorka Txapartegi, Amaia Arguiñano, Lara Martin o Roberto Ruiz, entre d’altres i altres, han compartit la seva visió davant més honestedat, la connexió amb el territori, la renovació i el compromís social. Tot aquest recorregut reafirma la importància de continuar estenent ponts entre gastronomia, cultura i territori, impulsant una comunitat cada cop més conscient i compromesa.
Sobre Mantala
Mantala Basque Gastronomy és una iniciativa la missió de la qual consisteix a promoure i desenvolupar la gastronomia basca fomentant l’intercanvi de coneixement i la cocreació. Impulsada per Basque Culinary Center i el Departament d’Alimentació, Desenvolupament Rural, Agricultura i Pesca del Govern Basc a través de HAZI. A la iniciativa Mantala, a més, col·laboren una xarxa d’agents entre els quals hi ha Mahaia Kolektiboa, Gozoa, Jakitea, l’Acadèmia Basca de la Gastronomia, Fecoga, Euro-Toques i Bisubi Fundazioa.
Mantala conforma un espai de coneixement i interacció on conflueixen diferents continguts i projectes basats en la investigació, la difusió i la col·laboració gastronòmica. Es tracta d’una iniciativa que promou el desenvolupament i la notorietat dels principals valors identitaris de la gastronomia basca, amb una visió de futur, a través de la difusió i la visibilització de continguts digitals de qualitat: una pàgina web (mantala.eus) i diferents perfils en xarxes socials que serveixen d’amplificadors del contingut de les iniciatives a més de contingut exclusiu sobre la contingut exclusiu.