La Denominació d’Origen Protegida les Garrigues va obrir-se mercat en la restauració lleidatana la passada campanya amb la marca Restauradors. Amb aquesta etiqueta, distribuïda per Casa Badio, l’oli de la Denominació d’Origen s’ha comercialitzat de forma conjunta per un grup de cooperatives amb la finalitat d’arribar fins al professional de la cuina. Aquest mes de desembre era el gremi d’hostaleria de Barcelona el que anunciava una campanya de les denominacions d’origen catalanes d’oli als seus establiments, acció patrocinada pel departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat.
Els hostalers són un col·lectiu que sempre està temptat a utilitzar olis més econòmics degut a la importància del cost d’aquest producte en la seva llista de la compra. Front al cost, el valor afegit de la seguretat alimentària, la qualitat organolèptica, i, fins i tot, la rendibilitat dels olis verge extra, són defensades per tota una corrent de restauració que aposta pel producte de proximitat però sobretot per la qualitat gastronòmica.
La reflexió del cuiner, des del punt de vista de l’economia d’escala, mira l’estalvi anual que representa un oli econòmic front amb un oli de qualitat d’un preu més elevat. Però, des del punt de vista professional, l’hostaler sap que l’èxit del seu negoci rau del grau de repetició del seu client satisfet. Així, a l’hora de repercutir el cost d’un oli de qualitat en un plat concret, aquest professional veu que els cèntims són tan imperceptibles que no paga la pena estalviar per aquesta via.
El següent pas és que el consumidor reconegui i valori les bondats d’aquesta qualitat. Així la campanya divulgativa de les característiques del olis amb DOP de Catalunya adreçada als restauradors de Barcelona inclou tastos guiats dels olis de les DOP per als restauradors. Així com reunions entre la Federació d’Hostalers i els Consells Reguladors per a organitzar la campanya de promoció del olis en restaurants.
Los hosteleros son un colectivo que siempre está tentado de utilizar aceites más económicos debido a la importancia del coste de este producto en su lista de la compra. Frente al coste, el valor añadido de la seguridad alimentaria, la calidad organoléptica, e, incluso, la rentabilidad de los aceites virgen extra, son defendidas por toda una corriente de restauración que apuesta por el producto de proximidad pero sobre todo por la calidad gastronómica.
La reflexión del cocinero, desde el punto de vista de la economía de escala, mira el ahorro anual que representa un aceite económico frente a un aceite de calidad de un precio más elevado. Pero, desde el punto de vista profesional, la hostelería sabe que el éxito de su negocio radica en el grado de repetición de su cliente satisfecho. Así, a la hora de repercutir el coste de un aceite de calidad en un plato concreto, este profesional ve que los céntimos son tan imperceptibles que no vale la pena ahorrar por esta vía.
El siguiente paso es que el consumidor reconozca y valore las bondades de esta calidad. Así la campaña divulgativa de las características del aceites con DOP de Cataluña dirigida a los restauradores de Barcelona incluye catas guiadas de los aceites de las DOP para los restauradores. Así como reuniones entre la Federación de Hostelería y los Consejos Reguladores para organizar la campaña de promoción del aceites en restaurantes.
Cerc, la tapa del Marc & Kristy, homenatge a Caspe
Marc & Kristy és la nova vermuteria – cafeteria que regenten els joves Marc Solanelles i Cristina Enfedaque al carrer Xavier Puig i Andreu 38,