La Comissió Territorial a Lleida del “Tercer Congrés Català de la Cuina”, amb la coordinació de la Universitat de Lleida (UdL), ha organitzat la Segona Jornada del III Congrés Català de la Cuina que porta per títol “Cuina i aliments: tecnologia, salut i formació” pel dilluns, dia 8 d’abril de 2019, a la Llotja -Palau de Congressos de Lleida.  El programa comptarà amb la intervenció d’experts i representants de diferents entitats relacionades amb la cuina, l’hostaleria i la gastronomia. L’assistència, tot i ser gratuïta, requereix una inscripció prèvia al web www.congrescuinalleida.udl.cat 

Segons Jordi Graell, director de la comissió local i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL, l’objectiu d’aquesta segona jornada és “reflexionar sobre aquells factors que han permès que la cuina i la gastronomia catalana hagin assolit un destacat prestigi durant les últimes dècades i, sobretot, analitzar quins aspectes cal potenciar per millorar i consolidar-ne l’èxit de cara al futur”. Així diferents experts, abordaran les tendències en ciència i tecnologia a la cuina, els avenços en nutrició, salut i seguretat dels aliments i els reptes futurs en la formació dels professionals del sector. 

La jornada començarà amb una taula rodona sobre les tendències en ciència i tecnologia pel que fa a la preparació dels aliments. Jordi Barri, CEO del grup Teresa Carles; Pere Castells, president del Science and Cooking World Congress Barcelona; Josep Ramon Subirà, gerent de Distform i Ivan Pascual, xef pastisser de Cal Gumer debatran sobre el tema, amb la moderació de la Dra. Olga Martin de la Universitat de Lleida. Tot seguit serà el torn d’analitzar “la nutrició a la carta, salut i seguretat alimentària” amb el Dr. José Serrano, de l’Institut de Recerca Biomèdica de la UdL; el Dr. Santiago Lavin, de la Universitat Autònoma de Barcelona; la Gemma Salvador, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Teresa Carles, cuinera vegetariana del grup Teresa Carles. 

El programa seguirà amb Mercè Tomàs, xef del restaurant l’Estel de la Mercè; Toni Gerez, sommelier i cap de sala del restaurant Castell de Peralada; Gonzalo Ferreruela, xef del restaurant Ferreruela i Marga Juanós, de la Federació d’Hostaleria que posaran en comú les seves idees sobre el futur de la formació de la restauració. 

Finalment, la jornada acabarà amb un debat entre els cuiners Xavier Pellicer, xef del restaurant Xavier Pellicer i Xavier Sagristà, xef del restaurant Castell de Peralada. En aquest cas, el moderador serà en Gregori Canalias, coordinador de relacions externes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme.