Paguen 420.000 euros per dues bótes de 223 litres de Corton Clos du Roi, Baronne du Bay

La 157a subhasta de vi de Hospices de Beaune, celebrada el diumenge 19 de novembre a la localitat de la Borgonya,  va ascendir a 13.529.301 euros, establint un nou rècord, ja que en l’edició passada de 2016 les vendes només van ser de 8,4 milions; i va ser el 2015 quan es va aconseguir una anterior xifra màxima d’11.3 milions d’euros.

La prestigiosa casa de subhastes es trasllada des de París al cor de la Borgonya cada any per celebrar un esdeveniment que marca o orienta els preus dels vins de les diferents apel·lacions d’origen controlades (AOC) de la Borgonya.

Pagar 420.000 euros per dues bótes de vi amb 223 litres cada una per comercialitzar 600 ampolles de vi pot considerar-se un excés. Però, a la Borgonya, si és de Corton Clos du Roi, Baronne du Bay, i per una bona causa, la cosa canvia. Les dues “pièces des presidents” de la subhasta dels vins de “les Hospices de Beaune”, van ser adquirides pel Domaine Albert Bichot que envellirà aquest vi durant dos anys a la mateixa bóta i les embotellarà cap al 2019. 

Les dues “pièces” que va adquirir el grup cellerer de Borgonyès són una anècdota però, la tendència de la resta de la subhasta marca els preus que tindran els vins de Borgonya del 2017. El Domaine Hospices de Beaune va treure a la venda, un total de 787 bótes, 630 de vi negre Pinot Noir; i altres 157, de vi blanc Chardonnay. Totes aquestes corresponien a 50 “cuvées”: 33 de diferents vins negres i 17 de diferents vins blancs.

Deixant de banda les xifres, la gran novetat d’aquest any va ser la irrupció en l’ambient i tensió de les puges de diferents compradors de 18 països de 4 continents via telefònica i internet.

Les tres entitats que rebran els 420.000 euros de les bótes presidencials són La Fundació Tara Expedicions, que va estar apadrinada per la dissenyadora i actriu, Agnès b i Julie Depardieu, respectivament; la Federació per a la Recerca del Cervell, amb Marc-Oliver Fogiel com a valedor; i la Fundació per a la Recerca contra l’Alzheimer, representada pel cantant Charles Aznavour.

François Poher, recentment nomenat director dels Hospices de Beaune, va comentar després de la primera subhasta sota el seu comandament: “Un lloc i un moment de molts contrastos: el soroll de la sala, l’alta concentració de l’ambient, la tradició i la modernitat del procés de la subhasta, l’expectació pels preus. La sala de subhastes, com a punt central d’atenció, recolzada per la multitud a l’aire lliure, seguint la venda en una gran pantalla, ens ha estimulat a tots. Al final, un objectiu, que cada euro donat per tot el món beneficiarà als que més confien en nosaltres. Dues causes mèdiques importants: la Federació per a la Investigació del Cervell i la Fundació per a la Investigació d’Alzheimer, així com una causa ambiental, Tara Expeditions, han encoratjat a la sala i al món a participar a “La Pièce des Présidents “.

Agathe de Saint Ceran, especialista en vi Christie’s Paris va dir: “El resultat més alt s’ha aconseguit aquest any amb 13,5 milions d’euros. Això es deu a una gira de promoció extensa, com ara París, Londres, Xangai, Hong Kong, Tòquio, Los Àngeles, Bordeus i Pequín, que es va manifestar amb una forta oferta durant tota la subhasta de sis hores de comerç i col·leccionistes privats de 18 països diferents”. Mentre que el consultors de vins de la firma subastera Jasper Morris, va puntualitzar que aquest rècord: “Ho devem en gran mesura al treball de Ludivine Griveau i el seu equip per produir vins d’alta qualitat com ara. Ha estat un plaer degustar aquest tipus d’excel·lència al llarg de 787 barrils que ha estat reflectida en la compra internacional que s’ha registrat”.

Institució benèfica molt arrelada a la Borgonya
Les Hospices de Beaune són una institució benéfica que daten de 1443 quan el canciller del Ducat de Borgonya, Nicolas Rolin i la seva esposa, Guigonne de Salins van promoure la construció d’un hospital a Beaune pels més desfavorits. Gent gran, malalts i pobres, en general, van gaudir d’un hospital que es va construir amb les donacions de diferents benefactors, propietats i vinyes que al llarg de la història han sumat fins a fer dels Hospices de Beaune un dels majors “domaines” de la Borgonya. En l’actualitat, l’hospital històric és un museu que atreu milers de turistes cada any. Però els Hospices Civils de Beaune compten amb moderns centres assistèncials i hospitalaris que es financien amb la venda i subhasta, des de 1859, dels vins del celler. Fins i tot són solidaris amb altres projectes sense ànim de lucre i, des de 1945, personatges famosos del món de la política, les arts o les ciències apadrinen les “pièces des presidents”, una o dues bótes que se subhasten a benefici d’altres entitats diferents als Hospices.

Tren Barcelona Lió amb Renfe. SNCF en Cooperació
Per a viatjar fins a la Borgonya una de les millors opcions és amb tren fins a Lió. Una vegada allà podem llogar un cotxe per visitar la zona. Renfe-SNCF en Cooperació connecten 21 destinacions internacionals traslladant al passatger de centre a centre de les ciutats de Madrid, Saragossa, Tarragona, Barcelona, Girona i Figueres a Espanya i Perpinyà, Narbona, Besiers, Agde, Sète, Carcassona, Tolosa, Montpeller, Nîmes, Avinyó, Aix en Provence, Marsella, Valence, Lió i París a França. Durant tot l’any, quatre freqüències diàries uneixen els dos països, que incrementen en sis a la primavera i fins a set en la temporada a l’estiu, quan per atendre el creixement de la demanda, la relació Barcelona-París es reforça amb quatre freqüències diàries en cada sentit.
Els connexions directes uneixen Barcelona i París en 6 hores i 19 minuts, Madrid i Marsella en 7 hores i 40 minuts, Barcelona amb Lió en 5 hores i Barcelona amb Tolosa en 3 hores i 7 minuts, retallant els temps de viatge significativament i apropant al públic una nova opció de transport, tenint en compte que França és un dels principals destinacions turístiques per al passatger espanyol i Espanya per al turista francès.