En els últims anys, els cellers de la DO Costers del Segre busquen apostar per varietats autòctones que fixin o identifiquin la Denominació, més enllà de l’actual i llarga llista de varietats de raïm permeses. Un ventall que ofereix moltes possibilitats als viticultors i enòlegs, però, per altres, treu personalitat al territori; si bé, la Garnatxa es perfila com la varietat negra amb més posicionament per ser el raïm negre “identitari” de Lleida.

I, també des de fa anys, alguns defensen el Macabeu com el raïm blanc més autòcton de la DO. Entre aquests últims, en Tomàs Cusiné que ha anunciat noves plantacions de Macabeu a la Pobla de Cérvoles, que se sumaran a les que ja té en aquest terme i el Vilosell.

Actualment, a la DO Costers del Segre i segons dades del Consell Regulador, hi ha 495,00 hectàrees de vinya de la varietat Macabeu. La subzona Vall del Riucorb, amb una gran tradició de cultiu de raïm per fer caves, representa el 75% del total de la producció. Per davant d’aquesta varietat blanca autòctona, estan les plantacions de Chardonnay, amb 1.043 hectàrees. Una varietat forana que molts interpreten com a local per la llarga i bona implantació que ha tingut sempre arreu del territori lleidatà.

“El raïm Macabeu és la varietat blanca autòctona més plantada i més històrica de Lleida”, puntualitza Tomàs Cusiné que gestiona el grup de Castell del Remei, que inclou Cérvoles i Tomàs Cusiné a les Garrigues i Cara Nord, a la DO Conca de Barberà.

Precisament, en les darreres setmanes, el celler Cérvoles ha anunciat la plantació de tres noves hectàrees ecològiques de raïm Macabeu en una finca a l’entrada de La Pobla de Cérvoles. “Aquesta plantació reafirma l’aposta del primer celler de Les Garrigues per la varietat autòctona i assegura així el creixement dels seus vins blancs Colors i Cérvoles”, expliquen els responsables de Cérvoles, que ja comptava amb altres cinc hectàrees d’aquesta varietat.

“El sistema de plantació ha estat en vas per recuperar la forma tradicional de formació del cep més lliure proporcionant a la planta una insolació més adequada i una gestió individualitzada. Així mateix, la implantació de les tècniques biodinàmiques de cultiu en l’empresa han fet que la plantada hagi tingut en compte la fase lunar idònia” expliquen des de Cérvoles.

El celler de la Pobla de Cérvoles precisa que “practica els mètodes ancestrals de treball per garantir el futur macabeu, que ha estat plantat en terreny verge i de secà, com a varietat d’excel·lència en parcel·les que entraran en producció en tres anys”.

El celler Tomàs Cusiné també compta amb altres quatre hectàrees de Macabeu al terme del Vilosell. Concretament en la Finca Racons, d’on surt i pren el nom un dels vins prèmium de la casa, el celler de les Garrigues té dues parcel·les diferents de Macabeu. La primera data de l’any 1917, i són 0,44 hectàrees de vinyes centenàries. La segona parcel·la, amb 1,36 hectàrees de vinya vella, data de l’any 1955.

Una varietat molt orientada cap al cava però amb personalitat

La varietat Macabeu s’ha cultivat a Lleida, de manera tradicional, per a l’elaboració de caves i com a base de vins de cupatge. Tot i que la personalitat del raïm Macabeu permet fer vins de guarda complexos de molta qualitat. En condicions normals, el Macabeu és una varietat de grau i acidesa mitjana. Però en alçada, passa a tenir una acidesa i frescor molt interessant. Així els diferents viticultors amb parcel·les inscrites a la Denominació d’Origen Cava poden subministrar el seu raïm a les diferents empreses de Catalunya i resta de l’Estat que elaboren aquest escumós. El Macabeu sempre ha tingut mercat en aquest àmbit.

Però, cada vegada són més els cellers que utilitzen la varietat Macabeu com a vi base o fins i tot fan monovarietals joves, amb criança amb els lies, o fins i tot amb fermentació en bóta de fusta. En aquest sentit, Tomàs Cusiné, explica que “a excepció del vi Finca la Serra, fet exclusivament amb Chardonnay, tots els blancs de grup Castell del Remei (Gotim Blanc, Oda, Auzells, Colors, Cérvoles…) comptem amb entre un 35 i un 60 per cent de Macabeu. Fins i tot fem el Tomàs Cusiné Finca Racons amb un 100% de Macabeu”.

tomas cosine, finca racons, 2014

Primera anyada ecològica del Finca Racons

El celler Tomàs Cusiné del Vilosell acaba d’estrenar la collita del 2016 del Finca Racons, Macabeu 100% de la DO Costers del Segre, subzona Les Garrigues. Aquesta anyada serà la primera amb certificació de producció ecològica i, a més, destaca per una efemèride: el centenari d’una de les vinyes que el veu néixer.

El sistema de formació dels ceps amb els quals s’elabora aquest vi és en vas. El terreny és franc-calcari. Els raïms es veremen manualment i refrigeren en cambra de fred, després d’una selecció estricta per a extreure el màxim potencial dels precursors aromàtics. El procés de fermentació es fa en una tina de roure francès de 2.000 litres i en un bocoi de 500 litres, on es fa un treball de re suspensió de les mares durant vuit mesos.

Pel que fa a la nota de tast, el Finca Racons 2016 és un vi de color groc daurat, suau i amable, però amb volum i profunditat. A més, atresora una perfecta acidesa i és ric al paladar, intens, complex, agradable en boca i amb un llarg final. Llarga evolució en copa. Amb cert greix i bona acidesa.