La Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové inaugura en la seva tradicional diada la nova obra amb un mirador

Amb un escorredor d’ampolles gegant ha volgut Carlos Pazos tornar a la Vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové, la inspiració que el vi va donar a Marcel Duchamp al crear el seu artístic escorredor anomenat “L’Eriçó” el 1914. Aquesta nova obra de Pazos “No et prometo res” va ser inaugurada el dissabte 30 de juny amb la tradicional diada del celler de la Pobla de Cérvoles.

El vi va inspirar l’objecte de Duchamp, precursor del dadaisme, i ara torna com a manifestació artística a la vinya de la mà de l’artista Pazos, en un espai que recupera una caseta de jocs, on els nens de la Pobla de Cérvoles, ara ja padrins, s’amagaven per jugar. Uns bancs que fan de mirador cap a l’obra, la vinya i el poble, completen un muntatge que no decep.

“He escollit aquest espai perquè a la vinya totes les coses estan una mica abstretes. Volia fer alguna cosa que fos com un far que identifiqués que aquí a la vinya passen coses. I fer un mirador per ser mirat. Que és pogués veure el poble però, que des del poble, també és veiés el mirador”, explica Pazos.

La vetllada de la Vinya dels Artistes 2018 va comptar amb l’assistència de 450 persones i un programa d’actes on l’art va casar a la perfecció amb el vi, la música, la gastronomia i la festa. La presentació del nou vi Troballa Blanc a l’aperitiu de benvinguda; el concert de Pascal Comelade entre vinyes; i la rumba catalana i el garrotin de Manuel Malou van ser coprotagonistes de la vetllada en diferents moments del programa.

Pel que fa al nou vi Troballa Blanc, es tracta d’una garnatxa blanca criada en dipòsits de ciment amb forma d’ou. Una referència que completa la parella de vins que el celler va iniciar l’any passat amb el Troballa Negre, elaborat amb garnatxa negra i criat en àmfores de fang. Ciment i fang, dos materials amb els quals antigament es feia i guardava vi i ara, es tornen a recuperar per fer vins, sinó experimentals, diferents.

El compromís amb la cultura i l’art de la família Jové Balasch, propietària del celler Mas Blanch i Jové, els va fer mereixedors del premi Enoturisme de Catalunya l’any 2015. Aquest compromís es renova, any rere any, amb la Vinya dels Artistes i multitud d’activitats culturals i artístiques al celler de la Pobla de Cérvoles.

Reconegut creador en moltes disciplines artístiques

Carlos Pazos, artista indisciplinat, creador enamorat de la música, els llibres, la literatura i el cine, ha exposat en algunes de les millors galeries i museus del món. Va fer la seva primera exposició individual l’any 1970 i la seva primera retrospectiva l’any 2007, al MACBA (Barcelona) i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS-Madrid).

Pazos, que va rebre el Premi Nacional de les Arts Plàstiques el 2004 i el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya el 2008, va iniciar el seu treball sota la petjada de l’art pop europeu i el va desenvolupar cap al llenguatge de l’objecte, de l’assemblatge i de l’associació de significats, amb una forta relació amb l’art povera, en el que es donava significat als objectes quotidians i als seus codis iconogràfics. La realitat està inclosa en la seva obra com un buit: no hi ha referent d’art establert i l’objecte remet a una ficció. La seva obra té un agut sentit de l’humor i, al mateix temps, un profund dramatisme. L’artista s’amaga rere diverses màscares i utilitza “souvenirs” i objectes per fer del col·leccionisme un dels eixos centrals de la seva obra. Amb una estètica molt personal guiada pel rebuig de les idees de “l’art amb majúscules i en minúscules”, combina la poètica de l’objecte amb la ironia i la màscara narcisista.

De caràcter inquiet, Pazos ha tocat diversos camps creatius. Fins ara ha publicat dos llibres de reflexions, records i aforismes: ”Garabatos y Zarpazos” l’any 2004 i “Pimpollos y Papanatas” el 2013.

En el camp del cinema, ha col·laborat en pel·lícules com “Contes de la veritat oculta”, de Carlos Benpar 1986 i “És quan dormo que hi veig clar” de Jordi Cadena 1987. Així com ha escrit i dirigit diferents pel·lícules.