La demarcació de Lleida creix un any més en producció ecològica de vinya certificada pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i arribarà a les 958 hectàrees aquest 2017, segons ha confirmat aquest organisme a Como Pomona.

Lleida tenia 866 hectàrees certificades el 2016, que representaven un increment del 21% respecte a les 676 ha del 2015; i en el 2014 només hi havia 407 de certificades. Així, es constata que la Producció Ecològica és tendència i, en només quatre campanyes, ha passat del 10% de la producció total de la DO Costers del Segre, a prop del 25%.

Xavier Farré, director de celler Raimat i president de la DO Costers del Segre, va explicar quan van començar aquesta verema 2017, el dilluns 31 de juliol, que de les 1.500 ha de vinya que té el celler, més de 200 ja estan certificades com a ecològiques. Farré va afegir que l’objectiu és que, en tres anys, el 100% de les varietats blanques siguin certificades.

El 2012, Lleida només tenia certificades 343 hectàrees de les 4.000 de la demarcació. Llavors, la DO Costers del Segre va impulsar el seu propi Programa de Sostenibilitat. Amb aquest pla, la DO encoratjava els cellers a sumar-se a fer una agricultura sostenible, i el 2016 ja comptava amb el 80% de les parcel·les incorporades al projecte. Alguns petits i mitjans cellers que ja treballen amb certificació ecològica entenen que aquest programa és menys ambiciós que la certificació del CCPAE, que aporta el control extern i un major rigor en el maneig de la vinya i l’elaboració dels vins. Així, els cellers lleidatans es mouen entre aquests dos plans, que no són incompatibles.

Segons informen els cellers, entre altres, Costers del Sió ha certificat el 100% de les seves més de 70 hectàrees de vinya, com a ecològica. El mateix ha fet Clos Pons amb les seves 46 ha; Mas Blanch i Jové amb 16 ha; o La gravera amb 12 ha que, després d’obtenir la certificació CCPAE, també va aconseguir l’aval Biodinàmic de Demeter. Per la seva banda, el grup de Castell del Remei, Cérvoles i Tomàs Cusiné –que gestiona unes 300 hectàrees– compta amb un 20% de producció ecològica certificada, unes 60 hectàrees. En aquest sentit, el grup i altres cellers, implanten criteris i protocols de producció ecològica a la pràctica totalitat de la vinya, tot i que la van certificant per etapes.