Natalie Lefort, de la vinagreria Le Guinelle, porta dinou anys, des de 1999, fent vinagre natural envoltada de muntanya i vinya a Cosprons, nucli del municipi de Port- Vendres a la Costa Vermella del departament francès dels Pirineus Orientals. Ara fa tres anys que també es fa el seu propi Banyuls per fer-se vinagre de qualitat. “Si el vi és bo, el vinagre serà bo”, assegura Natalie.

“Per mi, diu Lefort, un bon vinagre és aquell que té un bon gust i una acidesa agradable. En el cas d’altres vinagres industrials, el gust és molt diferent. Busquen el punt àcid, o el punt àcid amb una mica de sucre. Els nostres vinagres tenen tot el gust del vi i la fruita amb el que estan fets”, explica Lefort. I és que aquesta artesana utilitza el vi de Banyuls per a moltes de les seves elaboracions. Amb un equip de quatre treballadors, aquesta vinagreria inicia tots els matins la seva activitat netejant les bótes que es troben a cel obert, per evitar que es facin malbé pel sol o la tramuntana.

Entre els diferents productes, tastem un vinagre molt fruitat fet amb Banyuls Le Rimage, una garnatxa negra sense fusta. Tot seguit, passem a un vinagre blanc fet amb garnatxa gris del celler Vial-Magneres, els primers que van elaborar Banyuls blanc el 1986. El resultat és un vinagre molt cítric i perfumat.Amb un Banyuls més tradicional amb molta fusta i oxidat al sol (fet amb garnatxa blanca, negre i gris), Lefort elabora un vinagre ric en nous, altres fruites seques… “Fins i tot, després de viatjar a Emillia Romagna, el 2005, vam elaborar unes poques ampolles d’un vinagre estil Mòdena, del què amb 120 litres de vi vam obtenir 3 litres de vinagre, tot un experiment que va durar dotze anys”, explica Natalie.

Així, amb totes aquestes referències i litres que fan, fins i tot per encàrrec de cellers que volen tenir el seu vinagre, la vinagreria Le Guinelle elabora uns 20.000 litres de forma artesanal. I es pot visitar de dilluns a divendres, entre les 9.00 i les 12 hores; o entre les 15.00 i les 10.00 hores. Si demaneu per la Sandrine Dedieu, us podran fer la visita en castellà.