El Celler de l’Arnau de Montsonís recupera cassoles de la Noguera

RamonMorenoaCarinaBusain
Ramon Moreno, d’El Celler de l’Arnau de Montsonís, s’ha proposat recuperar la tradició de les cassoles de la Noguera i hi ha introduït a la carta una de peix i una altra de carn. Tot això inspirat i animat per una campanya comarcal de finals dels anys noranta que promocionava les cassoles tradicionals i es deia Noguera Turística. Josep Borràs havia estat president del Consell Comarcal en aquella època i, ara, ha estat un dels col·laboradors amb la iniciativa.
Ramon Moreno va obriR el celler de l’Arnau a Montsonís fa 12 anys, després de treballar durant 17 anys amb Josep Maria Morell (Cal Morell de Balaguer). La Carina Buisan l’acompanya a la cuina des de llavors i tots dos han volgut fer aquest homenatge a la cuina tradicional de la Noguera elaborant la Cassola del Montsec, amb bacallà; i la Cassola de l’Arnau amb aviram, porc i conill. Totes dues amb caragols i la seva picada.
Moreno explica que “la que hem anomenat del Montsec, originàriament era un plat de Quaresma, però va quedar al receptari tradicional com un plat de tot l’any”. Feta amb bacallà dessalat, espinacs, caragols, un brou de peix amb bitxo i lligat amb farina, prunes, ou dur, i picada, destaca pel punt picant de la salsa. La picada d’aquest plat només porta pa torrat, vi blanc i alls.
Per la seva banda, la Carina detalla com per la Cassola de Ca l’Arnau “la base és un sofregit de ceba, ceba, pastanaga, alls, pebre i herbes fresques (timó i romaní) amb un bon raig de brandi”. Com a carns, cada ració compta amb mitja guatlla, conill de Baldomà, cansalada d’Artesa, llonganissa, costella de porc i caragols. “Primer segellem la carn amb oli d’oliva verge extra. Hi afegim el sofregit, passat pel xino, i incorporem mongeta blanca bullida, daus de patata, bolets de temporada i els caragols. Al darrer moment de la cocció, incorporem una picada feta amb ametlles, pa torrat, nyores, bitxo, vi blanc” puntualitza la Carina.

Comenta