Anxoves Roque de Cotlliure manté oberta al públic una botiga taller

FamiliaRoque
La família Roque produeix i comercialitza anxoves, a Cotlliure, des de 1870 quan Alphonse Roque va obrir el seu taller de conserves. Ara, Florent Roque, cinquena generació, lidera la modernització d’una empresa que es resisteix a perdre els valors i l’essència d’un negoci familiar. Tot i comptar amb unes modernes instal·lacions en un polígon, mantenen oberta una botiga-taller perquè turistes i “gastrocuriosos” puguin conèixer el processat tradicional de l’anxova en aquesta bonica localitat de la Costa Vermella.

Anxoves Roque compta amb un modern obrador en un polígon on vint persones treballen en l’elaboració de les anxoves i altres setze fan tasques administratives i comercials per donar servei a la distribució local i a les quatre botigues pròpies que regenten a la Costa Vermella, tres en Cotlliure i una en Banyuls.
En Florent no està sol i al negoci també treballen una desena de familiars com els seus pares, germans i nebots. “No volem perdre els nostres valors com a empresa familiar i taller d’anxoves, amb aspecte humà i proper, però tenim clar que si volem perdurar 100 anys més, hem de ser innovadors i diversificar”, diu el jove empresari. “Ara mateix, dels nostres cinc productes base –Anxoves en sal, Filets en aigua i sal, Anxoves en oli, “Roquerones” i Crema d’anxova–, fem més de cinquanta referències diferents. A més, diversifiquen les activitats participant en diferents negocis com les cremes i brous de peix; o comercialitzant en les seves botigues altres aliments gurmet del Llenguadoc Rosselló.
A partir de 200 tones de peix fresc, la família Roque elabora i comercialitza unes 100 tones resultants d’anxoves o “roquerons”, tal com li diuen als seitons amb vinagre. Entre el 60 i el 70 per cent de la producció es ven a les seves botigues i en els diferents punts de distribució que tenen al Departament dels Pirineus Orientals. Entre el 30 i el 40 per cent restant es comercialitza a la resta de França i, només l’1 per cent, va a l’exportació. “Si algú de fora ve a comprar el nostre producte, li venem, però la veritat és que no fem cap esforç orientat a l’exportació”, explica Florent.
La major part de la matèria primera arriba d’Argentina, però, Anxoves Roque encara adquireix el 30 o el 40 per cent del seitó procedent de la Mediterrània o el Golf de Biscaia. El primer processament d’aquest peix fresc consisteix en una salmorra suau d’una nit, migdia aproximadament. Tot seguit, es neteja i es deixa sense cap ni tripes i es torna a salar durant uns 200 dies. Quan surt al mercat la llei obliga que la conserva tingui un 14% de sal per acreditar la seguretat alimentària.

TRADICIÓ HISTÒRICA
El sector de la conserva en sal a Cotlliure és tan antic que consta que el Rei Sol Lluís XIV cobrava un impost a la sal “le Gabelle” i, excepcionalment, va eximir-ne els veïns d’aquesta localitat per afavorir la prosperitat de la zona i guanyar-se la simpatia dels catalans del Nord que durant el seu regnat s’havien incorporat a la corona francesa, després del Tractat dels Pirineus (1659).

Comenta