Després d’haver estudiat Delineació, amb 20 anys, el jove Gerard Balasch Botargues, fill de Jordi Balasch (Xalet Suís), decideix que el seu futur professional estarà a la cuina. Serà amb Rafael Tugues amb qui entrarà al món de la pastisseria l’any 2000, per tot seguit fer cuina dolça i salada. Ara, des de fa uns mesos, en Gerard ha agafat les regnes a Pardinyes de La Huerta, l’altre restaurant del grup familiar Botargues.

En Gerard afronta aquesta responsabilitat amb il·lusió i segons diu “penso que des de la cuina tradicional estem lluitant per recuperar el valor del producte de casa. Sortir de la cuina més definida, mantenir-la però obrir-la a altres possibilitats i altra gent”. Amb aquesta intenció Balasch té clar que ha de respectar la carta tradicional i habitual de la casa, reconeguda per les carns a la brasa, els caragols i altres elaboracions tradicionals, a l’hora que introdueix nous productes i noves propostes per “ampliar el públic”. L’Antonio Lordan, com a responsable de sala; i la Mariona Botargues, de l’administració; completen l’actual equip directiu del restaurant La Huerta.

Tot i la joventut del Gerard, la seva trajectòria és àmplia i completa. Des d’un començament, va decidir que la seva activitat als fogons la iniciaria fora del restaurant familiar que regentava el seu pare, Jordi Balasch. Volia aprendre fora perquè tornar a casa fos per aportar alguna cosa nova. Durant la seva etapa amb Rafael Tugues va conèixer al també pastisser Josep Ramon Cases (actualment, Sucre i Disseny d’Alcarràs), i a l’amic d’aquest, el sommelier Xavier Ayala que llavors li va obrir la porta a una estada de sis mesos al Celler de Can Roca el 2003. En tornar a Lleida va passar per les cuines dels restaurants Genial i Xalet Suís, quan va ser segon classificat del premi Joves Cuiners Àngel Moncusí 2014.

Tot seguit va marxar cap a Osca, al Lillas Pastia de Carmelo Bosque; i al restaurant de Carme Ruscalleda a Sant Pol de Mar. Després de fer escala durant un temps a casa, al Xalet Suís, el següent destí va ser el local que havia obert un altre jove xef, que arribava als fogons després d’haver estudiat biologia, el Gonzalo Ferreruela.

El xef de La Huerta explica que “al marxar fora tenia ganes de fer coses diferents. Em desconnecto de la cuina tradicional. A casa, al Xalet Suís ja interpretàvem la cuina tradicional com una nova cuina més evolucionada. Però, amb el Gonzalo vaig veure una altra manera d’entendre aquesta tradició. I redescobreixo la importància del producte i l’origen que ja havíem cuidat tant a casa de manera molt noble i satisfactòria. El Gonzalo també, entenc, ha revolucionat la brasa de cocció directa, amb una visió molt clara i personal”.

La Huerta, referent de caragols i carns a la brasa, i molt més…

El restaurant La Huerta va fer els 50 anys el passat 2016. Des de llavors és referència en Caragols a la Llauna, carns a la brasa i cuina lleidatana. Ara, en Gerard vol incorporar nous plats i la seva particular manera d’entendre la cuina de producte.

Així amb les propostes d’entrants tradicionals Amanida de tomàquet i ventresca; Amanida de formatge; Esqueixada; Torrades amb escalivada; o Graellada de verdures escalivades; també podem trobar els Nyoquis amb crema de boletus i nous; Amanida de blat, amb tomàquets i herbes fresques; o Sopa freda de cireres i síndria amb llagostins. La Palometa vermella, amb bullabessa de les seves espines; el Pollastre amb foie i gambes; Cassola de cigrons amb bacallà i espinacs; la Costella de vedella amb salsa de mostassa; o les postres Que li darem… (panses, figues, mel i mató), són altres de les especialitats de la casa que trobarem els 365 dies de l’any.