Guanyador del concurs Millor Sommelier de Catalunya 2018

Ferran Vila Pujol de Banyoles, guanyador del concurs Millor Sommelier de Catalunya 2018, assegura que ”la diversitat de Costers del Segre no la té cap altra DO catalana”.

“Quan explico els vins de Lleida als meus clients destaco que Costers del Segre és l’única Denominació d’Origen catalana que té set subzones. Sempre estem acostumats a tenir una zona vitivinícola determinada, però, a Costers podem trobar vins a 1000 metres a Sort, la Vall del Riu Corb o les Garrigues”, puntualitza el jove sommelier.

Vila va ser reconegut com el Millor Sommelier català en el marc del concurs que cada any organitza l’Associació de Sommeliers de Catalunya i que va acollir el restaurant La Boscana de Bellvís aquest dilluns, dia 25 de juny. Marc Terés (Vinology) i Anna Casabona (Celler de Capçanes), van ser el segon i tercera classificada, respectivament.

El jove professional, que aconsegueix aquesta distinció després de presentar-se durant tres edicions, és sommelier des de l’any 2000 i, juntament amb el seu germà, regentava el restaurant La Banyeta de Girona fins aquest 2018. En els propers dies Ferran s’incorporarà a l’equip del restaurant A Tempo (Hotel Mirror de Barcelona), del grup Abac que regenta el reconegut xef Jordi Cruz.

Vila va obtenir la puntuació més alta del jurat en una final disputada amb els sommeliers Marc Terés de Vinology i Anna Casabona del Celler de Capçanes, que van quedar finalistes. En aquesta edició, fins a 14 professionals han participat al concurs que anualment organitza l’ACS i que va comptar amb un jurat professional format per guanyadors de concursos d’altres edicions i experts en hostaleria, vins i restauració: Nan Ferreres, Jordi Bort, Dani Martínez Felguera, Anna Vicens, Carles Aymerich, Josep Pelegrín, Pere Bonet, Audrey Doré i Jaume Gaspà.

La resolució es va conèixer en el marc de la Nit del Sommelier, presidida per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, durant la qual també es van donar a conèixer els premis a cellers, persones i iniciatives destacades en el món del vi, d’acord amb les votacions dels socis i sòcies de l’Associació.

Sarah Jane Evans, millor comunicadora per l’Associació Catalana de Sommeliers

La reconeguda escriptora i especialista en vins i Master of Wine, Sarah Jane Evans, va ser la guardonada per l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS)amb el reconeixement de Millor Comunicadora.

La Millor Iniciativa en el món del vi durant l’últim any, va ser per Can Calopa per haver recuperat i realçat les vinyes a Barcelona amb un projecte social, educatiu i pedagògic que permet la plena realització d’homes i dones amb altres capacitats. Per crear un itinerari formatiu com el que es desenvolupa a Vallbona de les Monges a L’Olivera.

El premi al Millor Enòleg va ser per en Toni Coca i Fitó, que té un projecte propi des de l’any 2006 a la DO Montsant i des de 2010 a la DO Terra Alta, però és un enòleg assessor de diferents cellers dins i fora de Catalunya.

D’altra banda, el Premi al Millor Celler va anar fins a l’Empordà per a reconèixer la tasca de La Vinyeta. Juan Muñoz va rebre el Premi al Soci d’Honor. Muñoz ha estat president fundador de l’ACS i de la UAES, la Unión Española de Sumilleres, de la qual també n’és soci d’honor.

L’Associació Catalana de Sommeliers també otorgà el Premi a la trajectòria en el món del vi a Quim Vila de Vila Viniteca.

Mostra de vins Costers del Segre

En el marc del Concurs del Millor Sommelier de Catalunya 2018, la DO Costers del Segre va organitzar una Mostra de Vins de Lleida als jardins del restaurant La Boscana de Bellvís. En total, van assistir 22 cellers pertanyents a la Denominació d’Origen Costers del Segre, que van donar a degustar els seus excel·lents vins a més de 100 persones entre les quals es trobaven sommeliers, periodistes, autoritats i prescriptors del món del vi.

Seguidament tingué lloc el sopar elaborat pel xef Joel Castanyé del Restaurant La Boscana, que compta amb una estrella Michelin, on cadascun dels plats del menú degustació van ser maridats amb vins experimentals o de petites produccions de la Denominació d’Origen lleidatana. La DO Costers del Segre ocupa 7 terroirs de les terres de Lleida i té una superfície de 4.000 hectàrees de vinya i 37 cellers.