Tast vertical de set anyades de Vinya La Scala Gran Reserva a Enofusión

La famíla Torres es va comprometre amb Jean Leon a mantenir el llegat del seu celler. Fa uns dies, Mireia Torres va acreditar el compliment d’aquell pacte, dirigint un tast vertical de set anyades diferents del Vinya La Scala Gran Reserva. El tast va tenir lloc a Madrid, el passat dimarts, dia 29 de gener, en el marc d’Enofusión.

En un viatge en el temps a través de set anyades des del 1975 fins al 2012, Mireia Torres, juntament amb el sommelier  de Familia Torres, Sergi Castro, van desgranar l’estil i evolució del que va ser el primer vi elaborat majoritàriament amb cabernet sauvignon a Espanya. 

Segons Mireia Torres, directora del celler, “Vinya La Scala es pot descriure com un vi que presenta multitud de matisos aromàtics i amb una estructura elegant i bona acidesa”. Tot i que l’anyada 1975, elaborada amb 85% cabernet sauvignon i 15% cabernet franc i envellida en roure americà, va ser la que va donar a conèixer mundialment Jean Leon, per a la directora del celler una de les anyades més espectaculars de Vinya la Scala és la 1982. Un vi amb agradables notes balsàmiques i de cuir que exhala frescor i una voluptuositat que no es troba a l’anyada 1989, de tall més bordelès i envellit en part en roure francès, amb notes herbàcies i un fons torrat.

L’evolució de Vinya La Scala també es constata per fora. L’etiqueta afrancesada d’aquest gran reserva va donar pas el 1994, any en què Jean Leon va vendre el celler al seu amic Miguel A. Torres, a etiquetes que reproduïen obres d’artistes reconeguts en cada nova anyada, si bé amb anterioritat ja hi havia hagut dues edicions especials vinculades al món de l’art.

Adaptació del celler al canvi climàtic des del 75

El tast a Enofusión va començar amb l’anyada del 1975, seguida de les collites del 1982, 1989, 1994, 1998, 2000 i 2012. Un repàs històric que, segons Mireia Torres, va constatar com l’augment gradual de temperatures ha tingut una incidència no només en el grau alcohòlic del vi, passant d’11,1 ºC el 1975 a 14 ºC el 2012, sinó en la seva elaboració, ja que a partir del 1996, es va deixar d’utilitzar Cabernet Franc al cupatge, que fins llavors havia ajudat a compensar l’astringència del Cabernet Sauvignon que es va anar suavitzant amb la pujada de les temperatures. I és que, mentre que en les primeres collites cap dia arribava als 30 graus de temperatura, a finals dels ‘80 ja es registraven entre 35 i 45 dies a l’any amb aquestes temperatures elevades.

“Hem mantingut el nostre compromís amb Jean Leon de preservar el seu llegat però, ens hem hagut d’anar adaptant a la nova realitat climàtica”, va comentar Mireia Torres.