Àngel Esteve (Cràpula) ha estat el guanyador 2018 del Joves Cuiners Àngel Moncusí després de passar per les cuines del que va ser el millor restaurant del món, El Celler de Can Roca, i el que ha estat durant 3 anys el millor d’Àsia, el Gaa de Bangkok. Joventut i talent culinari que ja pensa a tornar a fer les maletes.

Una molt tècnica Terrina de conill, espinacs, avellana i tupí, com a plat principal; i les postres, Pera escalivada amb mantega noisette i xocolata blanca, van ser les creacions amb què Esteve es va fer el passat dilluns, dia 5 de març, amb la 29a edició del premi lleidatà. L’Àngel assegurà que “és molt important guanyar aquest premi a l’escola de Lleida on he estudiat i davant de tanta gent que considero referents. El premi em fa sentir part de tot això”. En recollir el premi, no va poder-se estar de llençar un missatge al sector per portar la cuina de Lleida al més alt: “Espavil!”.

Esteve es va presentar pel restaurant Cràpula, on treballa els caps de setmana, la resta de dies el podem trobar al Coure de Barcelona. Amb només 21 anys, aquest jove lleidatà va cursar Grau Mig de Cuina i Restauració a Lleida, compatibilitzant els estudis amb pràctiques, feines i estades al Voramar de Portbou; Gastronomik 2.0, Stefano Paganini alla Corte degli Alfieri (Torí), La Ferreria (Barcelona), El Cau de Sant Llorenç o El Celler de Can Roca. De Girona va marxar al Gaggan de Bangkok, i d’aquest establiment va passar a la cuina del Gaa. També ha treballat a EUA.

Els seus “coaches”, en David Molina, xef del Cràpula, i en Roger Villaró, que va ser cap de l’Àngel al Cau de Sant Llorenç durant un any; van viure la prova com si fossin ells els participants. Una competició plena d’emocions i que descobreix les joves promeses lleidatanes.

Jurat tècnic i de degustació, i sopar d’entrega de premis

L’Àngel Moncusí, el premi de joves cuiners més antic de tota Espanya, està organitzat per l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida i Hostaleria de Lleida. Les instal·lacions de l’escola van acollir la competició i l’acte de lliurament de premis en el decurs d’un sopar a càrrec de quatre associacions de cuiners i restauradors lleidatans.

El jurat va estar integrat per reconeguts professionals del sector de la restauració i la gastronomia: Sergi de Meià, propietari del restaurant Sergi de Meià a Barcelona i president de l’Institut Català de la Cuina; Pol Contreras, cuiner i creatiu a Echaurren Hotel Gastronómico; Jaume Solé, xef executiu a Port Aventura i Genís Costa, guanyador del Joves Cuiners 2017.

El jurat tècnic de cuina va estar format per Marc Blesa, col·laborador en projectes d’assessoria a Vakkum (BCN) i amb una llarga trajectòria de xef en diferents restaurants i hotels, i Jordi Grau, actualment al restaurant Disfrutar de Barcelona.

Joan Vidal, segon; i Sergi Aritzeta, millor treball de cuina

En Joan Vidal, de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, va ser el segon premi del 29è Àngel Moncusí amb la presentació de Conill amb textura de verdures i maionesa de pera i mató; i Una volta de fira, com a postres. Un plat amb poma caramel·litzada.El jurat també va decidir atorgar al Sergi Aritzeta, de Cal Xirricló, el premi al millor treball de cuina.

Els altres participants van ser Robert Canadell de L’Estel de la Mercè, Roger de la Torre del Can Boix de Peramola, Jesús Gimena de Can Jubany, Santiago Aubach de El Caliu, Raül Terrado de l’Hotel El Castell de Ciutat, Eric Rosell de Bonum No rules, i Ivan Campos de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB). L’única dona inscrita al concurs, Meri Florensa del Carballeira, no va poder participar per una indisposició.