Tribut al porc de 30 restaurants de la demarcació lleidatana

El porc és una de les carns més pròpies o identitàries de la cuina de Lleida. El receptari tradicional és ric en plats i elaboracions i són molts els cuiners que contínuament aporten noves propostes amb tocs de fusió i tècniques inspirats en altres cuines del món. Des de fa set anys, és el protagonista de les Jornades Gastronòmiques Porcpassió que organitza la Federació d’Hostaleria de Lleida. Aquest any amb la participació de 30 restaurants de Lleida ciutat i comarques.

Entre els talls o productes més oferts aquest any trobem els peus de porc. Així, a Lleida, Cal Nenet ens ofereix Peus de porc a la brasa o estofats; Click Menú, Peus de porc estofats amb gírgoles i prunes; Carpaccio de peus de porc amb vinagreta de pinyons torrats, la Masia; i el Celler del Roser, Farcellets de peus de porc farcits de ceps i aroma de tòfona. A la resta de demarcació, Ambrosia de Rosselló els fa a la brasa amb oli de tòfona; Artapa 1224 de Tàrrega, en lingot amb bolets; i el Monestir de les Avellanes, en daus a la planxa amb saltat de ceps.

La costella també és una proposta recurrent i la trobem a Lleida com Costelles de porc a baixa temperatura, a Gaudium; feta a baixa temperatura i acabada a la brasa, salsa del rostit, a La Masia; o “a la ratafia” amb cromàtic de vegetals de tardor i torró d’Agramunt, a L’Espurna. A comarques La Boscana de Bellvís proposa la Costella de porc en xapata i verdures; i Costella amb salsa de soja mel de Baro i Ratafia dels Raiers de la Pobla de Segur, a Fonda Farré de Baro.

Altres plats que trobarem a restaurants del territori lleidatà són: Filet d’ibèric amb salsa cafè de París (Hostal del Carme de Vilagrassa); Ofegat de la Segarra i peu de porc guisat (Hostal Jaumet de Torà); Confitat de Tupina (Hostal Vall d’Àneu d’Esterri); Cassola de porc amb mongetes seques i bolets (Cal Farré de Vallfogona de Balaguer); Llangardaix de porc daurat a la mel del Montsec i aromatitzat amb timó (Can Pere de Camarasa); i Coca d’escalivada, botifarra de Ponts esparracada i bolets de temporada (Lo Ponts de Ponts).

La campanya d’homenatge a la gastronomia del porc continua a Lleida ciutat, amb receptes com Brotxeta de filet ibèric amb tomàquet confitat i puré de moniato rostit (NH Pirineos); Tomahawk de porc rostit amb chutney de mango, praliné de pipes i pakchoi (Aimia); Pop roquer amb panxeta de porc Duroc fumada, papa criolla i emulsió de Chipotle (Balasch&Co); Timbal de trinxat amb carxofa confitada i papada de porc a baixa temperatura (Brasa d’Or); Orella de porc a la gallega (Comba); Cràpula ofereix Tartina de porc Duroc, vinagreta asiàtica i endívia a la brasa (Cràpula); Secret ibèric confitat a baixa temperatura amb panaderes i poma (De Tapas); Tupí de galtes amb patates emmascarades i allioli de codony (Julián); Parmentier de gamba vermella amb panxeta de Duroc confitada i trompetes de la mort (La Huerta); o Porc Duroc confitat divuit hores, amb pell cruixent, codony i el suc del seu rostit (Petit Català).

Menció apart mereix el restaurant La Masia que dins el seu menú ofereix, a part dels mencionats carpaccio i costella, una desena d’especialitats de porc com són l’Hummus de cigrons amb botifarra negra; Orella a la brasa amb seques; o el Caneló de peus de porc amb crema de xiitake Arròs amb botifarra negra, entre altres.

Cantamanyanes i QR Cafè aposten pels entrepans d’Hamburguesa gurmet Pulled Pork i Melós de galtes i crudités, respectivament. Mentre que L’Antiquari tapes de Mercat serveix un Roll de secret ibèric brasejat, verduretes al wok, chutney de ceba i salseta de formatge de cabra.

Tota una oferta saborosa i variada que es pot gaudir fins al dia 30 de novembre.