La presa de Camarasa celebra aquest any el Centenari de la seva construcció i els Amics del Bacallà han volgut promoure i apadrinar un plat amb motiu d’aquesta efemèride. De la mà de Pere Salinas del restaurant Can Pere de la localitat el dissabte, dia 6 d’octubre, es presentarà el Bacallà del Centenari.

“El plat consisteix en un llom de bacallà amb sofregit de ceba, amb una reducció de crema de llet i moscatell, i un saltat de pinyons i panses amb un toc de mel”, explica Àngel Pedra, president dels Amics del Bacallà i natural del municipi de la Noguera que acull la presa. “Pensant en la celebració de l’aniversari dels 100 anys d’aquesta infraestructura, ens vam animar a buscar una menja que fos típica en aquella època. El bacallà salat, gràcies a la seva conservació, sempre ha estat present al receptari tradicional lleidatà. Així mateix, la ceba, les panses o el vi eren ingredients habituals de les olles durant tot l’any ”detalla el gastrònom lleidatà.

Amb motiu de la presentació del plat, el restaurant Can Pere de Camarasa ha preparat un menú amb el bacallà com a protagonista que s’obrirà amb diferents aperitius i entrants com Coca de recapte amb bacallà; Croquetes de bacallà, Pota de pop i Carpaccio de bacallà. L’Arròs caldós amb bacallà serà el primer dels plats principals i antesala del Bacallà del Centenari. A l’hora de les postres, la rebosteria de la casa donarà el punt dolç final d’aquesta degustació. Els vins del celler de Balaguer Costers del Sió (DO Costers del Segre, subzona Artesa) maridaran aquest singular menú.

Jornada cultural al voltant de la presa

Amb motiu de l’apadrinament del Bacallà del Centenari, els Amics del Bacallà han organitzat pel dissabte, dia 6 d’octubre, una jornada cultural que inclou el trasllat en autocar des de Lleida i una visita guiada per la historiadora Dolors Domingo.

Així durant el matí, segons diu el programa, es visitaran “els llocs més emblemàtics que varen existir en temps de les obres de la pressa, per acabar la visita a la central on es passarà una filmació de com varen fer les obres”.

Després del dinar, el programa es tancarà amb la xerrada “La vaga de la Canadiense va començar a Camarasa” a càrrec del professor i escriptor, Josep Varela, també membre de la societat gastronòmica.