Bodegues Torres espera vinificar aquest 2018 al nou celler que construeix a les Garrigues, on ha instal·lat una dotzena de dipòsits de fermentació de formigó fet amb terra de la mateixa finca de l’Aranyó, d’on prové el raïm amb el qual fa el Purgatori, el vi que dóna nom al celler.

“El més destacable d’aquesta finca enguany ha estat la construcció del Celler Purgatori, a la masia coneguda com la Masia dels Desterrats, que va pertànyer a finals del segle XVIII a l’Abadia de Montserrat. Estem ultimant les obres per poder-hi elaborar la propera anyada del vi Purgatori”, tal com expliquen els responsables de Torres a l’informe de verema 2017 d’aquesta finca.

Per aquest 2017 els tècnics del celler asseguren que “els vins elaborats són de molt bona qualitat, amb bona concentració i alt potencial d’envelliment”. I és que a les Garrigues “la verema ha transcorregut amb total normalitat; l’escassetat de pluges durant el mes de setembre i octubre ha beneficiat la maduració lenta de les varietats tardanes, també les temperatures més fresques durant el setembre han provocat una llarga i perfecta maduració”, expliquen.

A la Finca Purgatori, de L’Aranyó (municipi de Juneda), la campanya 2017 s’ha caracteritzat per la seva precocitat, a nivell general en tota Catalunya, amb una baixada de rendiment molt important, i “les varietats més afectades per la pèrdua de rendiment han estat la syrah, part de la garnatxa i les parcel·les experimentals de les varietats ancestrals. La verema ha estat la més precoç que es recorda, començant el 16 d’agost amb la syrah i seguint amb la gonfaus l’1 de setembre. A mitjans de setembre, hem collit la garnatxa i hem acabat la verema el 3 d’octubre amb la carinyena”.

D’altra banda, pel que fa a la Finca de Sant Miquel que Bodegues Torres té a Tremp (Pallars Jussà), situada a 950 m d’altitud, la verema 2017 també ha estat “una de les més primerenques d’aquests últims anys”, diu l’informe de verema.

“La pirene, la varietat ancestral recuperada que millor s’ha adaptat a aquesta finca, ha tingut un llarg i tranquil període de maduració. L’hem collit el 7 d’octubre, deu dies abans que l’any passat. Els seus mosts tenen molta fruita, són nets i carregats de color. Aquesta ha estat la varietat amb la qual hem acabat la verema a Tremp”, relaten els responsables del celler.

Així Miguel Torres Maczassek, cinquena generació de la família Torres propietària del grup bodeguer, assegura parlant de la verema 2017 que “ha estat una anyada d’excel·lent qualitat. La maduració ha estat gradual i el raïm s’ha mantingut molt sa, així que l’hem pogut collir en el seu punt òptim de qualitat i maduresa i ha donat lloc a vins aromàtics que destacaran per la seva frescor i personalitat”.

Respecte a la climatologia el bodeguer català Miguel Torres reflexiona que “és evident que estem patint les conseqüències directes del canvi climàtic i haurem d’adaptar-nos any rere any per salvaguardar les collites”.