Ramon Moreno de El Celler de l’Arnau de Montsonís s’ha propossat recuperar la tradició de les cassoles de la Noguera i ha introduit a la carta una de peix i una altra de carn. Tot aixó inspirat i animat per una campanya comarcal de finals dels anys noranta que promocionava les cassoles tradicionals i es deia Noguera Turística. Josep Borràs, havia estat president del Consell Comarcal en aquella època, i ara, ha estat un dels colaboradors amb la iniciativa.

Ramon Moreno va obri el celler de l’Arnau a Montsonís fa 12 anys, després de treballar durant 17 anys amb Josep Maria Morell ( Cal Morell de Balaguer). La Carina Buisan li acompanya a la cuina des de llavors i tots dos han volgut fer aquest homenatge a la cuina tradicional de la Noguera elaborant la Cassola del Monsec, amb bacallà; i la Cassola de l’Arnau amb aviram, porc i conill. Totes dues amb caragols i la seva picada.

Moreno explica que “la que hem anomenat del Montsec, originariament era un plat de Quaresma, però, va quedar al receptari tradicional com un plat de tot l’any”. Feta amb bacallà desalat, espinacs, caragols, un brou de peix amb bitxo i lligat amb farina, prunes, ou dur, i picada, destaca pel punt picant de la salsa. La picada d’aquest plat només porta pa torrat, vi balnc i alls.

Per la seva banda, la Carina detalla com per la Cassola de Ca l’Arnau “la base és un sofregit de ceba, ceba, pastenaga, alls, pebre i herbes fresques (tmó i romaní) amb un bon raig de brandy”. De carn, cada racció compta amb mitja guatlla, conill de Balldomà, cansalada d’Artesa, llonganissa, costella de porc i cargols. “Primer sellem la carna amb oli d’oliva verge extra. Afegim el sofregit, passat pel xino, a la carn, i incorporem mongeta blanca bullida, daus de patata, bolets de temporada i els caragol. Al darrer moment de la cocció incorporem una picada feta amb ametlles, pa torrat, nyores, bitxo, vi blanc”, puntualitza la Carina.

(Visited 16 times, 1 visits today)