Jean François Deu és el propietari de Domaine du Traginer, un celler de Banyuls (Catalunya Nord), amb 16 hectàrees de vinya que produeix vins ecològics (bio com diuen a França), i biodinàmics sota les denominacions d’origen (AOC) Collioure o Banyuls, segons siguin els vins dolços o no.

Deu és un convençut de la producció natural, i el nom de Traginer ve perquè encara treballa la vinya amb bèsties de tir, “ara només utilitzo una mica de sulfits per tirar endavant la vinya. Però el problema més gran és el canvi climàtic. La sequera i les altes temperatures de primavera afecten molt els nostres vins pel que fa a les aromes i el grau d’alcohol”, explica preocupat Jean François.

La varietat majoritària de vinya de Jean François Deu és la Garnatxa Negra, de la que té plantades sis hectàrees, moltes d’elles mirant al mar. Pel que fa a la Syrah, en té 3 hectàrees; mentre que de Garnatxa Blanca i Monestrell (Mouvèdre), elabora dues hectàrees de cada varietat. Altres varietats del celler són Carinyena, Moscatell, o Malvasia, entre altres i en menor quantitat. Amb tot això, Domaine du Traginer elabora uns vins sincers i directes. No són delicats, però porten molta fruita i terrer.

Els dolços de Banyuls, fets amb Garnatxa negra com a varietat principal, són vins enfortits amb alcohol perquè es pari la fermentació i conservin part del sucre natural del raïm. En boca, sobren amb notes de figues seques, ametlles verdes, i un punt de garriga i fonolls que ens parlen del terrer.

Tastem el Bayuls Rimage 2016, un vi jove, agradable i ric en fruita fresca. El Gran Cru 2008 de la casa és més concentrat, però no perd la potencialitat de la fruita. L’Ambré és molt més complex i en tastar-ho no podem evitar pensar en un bon “foie gras” o uns formatges del país. Finalitzem el tast de Banyuls amb un Blanc 2015 amb Garnatxa Blanca, Garnatxa Gris i Moscatell d’Alexandria i Gra Petit. Amb l’AOC Collioure tastem el Blanc 2014, fet amb Garnatxa Blanca, Garnatxa Gris i Malvasia; i el 2015. Al segon notem més sabor de pera, i potser no és tan oxidatiu com el 2014. El Vieilli Foudre Collioure 2014, fet amb Garnatxa, Carinyena, Syrah i Monastrell, ens resulta un vi generós en fruites vermelles com cireres o fruites del bosc.