El món de l’oli està en ebullició i cada vegada són més els projectes diferenciats, en molts casos d’autor, que volen aportar quelcom diferent de l’art d’extreure suc de les olives. Dauliba, el nou oli d’oliva prèmium obtingut d’arbequines, a les quals se’ls extreu prèviament el pinyol, és un exemple d’aquests nous olis innovadors.

Isaura Romà, és una jove executiva de l’empresa familiar d’extracció d’àrids Romà. Quan parla del nou projecte Dauliba, presentat al gener en el marc de la Fira de l’Oli Verge Extra de les Garrigues, se l’il·lumina la cara i delata l’emoció d’un projecte que ha transformat els terrenys d’una explotació d’extracció d’àrids d’Arbeca, en una finca d’oliveres arbequines destinades al mercat prèmium de l’oli.

Isaura explica “que el més diferenciat del projecte és l’extracció del pinyol de l’oliva abans del seu premsatge en fred. Un procediment que el fa més fi i delicat al gust”. Un gust, que segon el Panel de Tats que hi ha avaluat aquesta primera collita 2016, aporta un fruitat ric i diferent (ametlla, fruitat d’oliva, carxofa, tomata…) propi d’un oli verd o dels primers dies de maduració. L’amargant és elegant i el picant pronunciat i interessant.

Tal com fan molts vinyaters amb el raïm, les olives del Dauliba han estat recol·lectades a primera hora del matí per aprofitar la fresca i mantenir refrigerat el fruit perquè es pugui premsar en fred i obtenir un oli d’alta qualitat organolèptica.

El disseny modern de l’ampolla, en la línia d’altres olis que aposten per l’envàs de mig litre opac i de color blanc, ajuda a comunicar que el que trobarem en l’interior és un oli d’alta qualitat. Quan es tasta, el Dauliba no defrauda en absolut.