Tomàs Cusiné assumeix la presidència de la DO Costers del Segre

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Costers del Segre es va reunir el dimarts 18 de desembre per anomenar a Tomàs Cusiné com a nou president fins a les eleccions vinents el mes de maig. Cusiné cobria així la baixa del seu antecessor Xavier Farré que ha sortit del Consell que presidia després de perdre la vinculació amb Raimat, celler al qual representava. Cusiné es pren aquests mesos com un temps de tràmit per a parlar amb tothom i veure de quina manera “hem de buscar pensaments comuns entre cellers molt diferents”.

Tots els membres del Consell Regulador van donar suport a Tomàs Cusiné, únic candidat a rellevar a Farré durant aquests mesos; i ara el nou president vol obrir una roda de converses amb cellers petits, mitjans i grans per saber què pensen. “La DO ha de donar suport als elaboradors petits, sense deixar de banda els mitjans, grans i el mateix Raimat, que tot sol ja suposa el 50% de les poc més de 4.000 hectàrees de la denominació lleidatana, i ha d’anomenar un altre representant al Consell, tot i que com a viticultor, ja figura el seu director”,  manifesta Cusiné. “En alguns punts serà difícil equilibrar els interessos, però en altres hem de fer possible l’acord pel bé de tots”, puntualitza. Tomàs insisteix en el fet que “de moment faré de president i parlaré amb tothom de cara a fer equip. Si em veig amb suport, la idea és presentar-me a les eleccions vinents”.

Entre els objectius de promoció i projecció de la denominació, el nou president destaca que cal “promoure el consum del vi lleidatà a la província, així com fomentar la cultura del vi entre els restaurants de la demarcació”.

Pel que fa a les varietats de raïm, el territori continua buscant quines han de ser les varietats que dotin d’una major identitat comuna, mentre continuen aprovant l’ús de nous raïms com el Gonfaus (varietat ancestral que el celler Purgatori de Torres ha recuperat a la finca l’Aranyó a les Garrigues) o el Trobat. 

Respecte a les varietats blanques, els cellers aposten pel Macabeu (que té els principals defensors en el grup Castell el Remei, Tomàs Cusiné i Cérvoles), la Chardonnay, forana però, la varietat blanca de més implantació i per la qual més va apostar al seu dia Raimat; o la Garnatxa Blanca, varietat present a tota l’àrea mediterrània i que cada vegada està més present als vins lleidatans.

Tomàs Cusiné, actual propietari de Castell del Remei, Cérvoles Celler, Tomàs Cusiné i Cara Nord Celler, tres dels quatre cellers pertanyents a la DO Costers del Segre, té una llarga trajectòria com a cellerer i també com a membre de l’òrgan de govern de la Denominació d’Origen; i compatibilitzarà la nova presidència amb la de la Ruta del Vi de Lleida-DO Costers del Segre, que ostenta des de la seva constitució.