[:ca]Costers del Sió inicia la vinificació del vi de trull Finca Siós 2018[:es]Costers del Sió inicia la vinificación del vino de lagar Finca Siós 2018[:]

Comparteix:

Como Pomona

Como Pomona

180928sio01

[:ca]3.000 quilos de Garnatxa i Syrah que fermenten en cups de pedra del segle XI

El celler Costers del Sió ha iniciat avui divendres, dia 28 d’octubre, la vinificació conjunta de 3.000 quilos de raïm de les varietats Garnatxa i Syrah en els trulls de pedra del segle XI “amb els que es faran unes 2.800 ampolles del Finca Sios 2018”, explica Juan Porcioles Buixó, gerent i propietari del celler, junt al seu germà José Maria.

“Amb aquest vi artesanal renovem l’aposta per la recuperació del patrimoni natural i històric de la Finca Flix que acull el celler familiar i ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d’Urgell, entre els termes de La Sentiu i Montgai” diu el bodeguer.

Maria Mendoza Ráfales, l’enòloga de Costers del Sió, ha explicat que “en les hores vinents o dies, el raïm iniciarà la fermentació alcohòlica de forma espontània, en un procés que s’allargarà durant una setmana o deu dies. Finalitzada aquesta primera fermentació, passarem el vi a dipòsits d’acer inoxidable per la fermentació malolàctica, també de forma espontània; i tot seguit es criarà durant un any en bótes de roure de segon ús. Després, el Finca Sios 2018 passarà altres dotze mesos més en ampolla, fins a finals del 2020 o començaments de 2021”.

Tant els germans Porcioles com l’enòloga es mostren “molt satisfetes de la qualitat, concentració i acidesa del raïm d’aquest any que, tot i la disminució de producció, està arribant a un punt de maduració òptim en els darrers dies de campanya. Especialment les varietats Garnatxa i Syrah que configuren el cupatge d’aquest Finca Sios”. “Ara el nostre repte és aconseguir que aquest vi sigui testimoni de la fruita i el terrer, incorporant la mineralitat dels cups, els aromes de l’espai natural on ha fermentat, i l’elegància de la criança en fusta” explica Maria.

La presentació ha finalitzat amb el tast del Finca Sios 2016, primera anyada d’aquest vi amb certificació ecològica. “Suïssa, Xina i Bèlgica són les principals destinacions del Finca Sios, perquè són mercats que valoren l’autenticitata i elaboració artesanal d’un vi molt natural”, puntualitza Juan Porcioles.

Els responsables de celler han aprofitat la trobada amb la premsa d’avui, per presentar la nova enòloga del celler, Maria Mendoza que és natural de Nonaspe (Saragossa), graduada en Enologia en la Universitat Rovira Virgili, i compta amb prop d’una desena de veremes d’experiència en la veïna Terra Alta, Boredeaux, Languedoc i Nova Zelanda.

La finca Flix de més de 700 hectàrees, on s’ubica Costers del Sió, constitueix un projecte integral amb un equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d’Origen Costers del Segre. Un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins d’alta qualitat, amb tots els matisos, que aquesta ribera, pels seus sòls i microclima, pot oferir. A la finca es cultiven una àmplia gamma de varietats com Garnatxa, Ull de Llebre, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre les negres, i Chardonay, Viognier, Garnatxa Blanca o Muscat, entre les blanques.

[:es]3.000 kilos de Garnacha y Syrah que fermentan en depósitos de piedra del siglo XI

La bodega Costers del Sió inició hoy viernes, día 28 de octubre, la vinificación conjunta de 3.000 kilos de uva de las variedades Garnacha y Syrah en los lagares de piedra del siglo XI “con los que se harán unas 2.800 botellas del Finca Siós 2018”, explica Juan Porcioles Buixó, gerente y propietario de la bodega, junto a su hermano José María.

“Con este vino artesanal renovamos la apuesta por la recuperación del patrimonio natural e histórico de la Finca Flix que acoge la bodega familiar y ocupa las antiguas cuadras y reserva de caza de los Condes de Urgell, entre los términos de La Sentiu y Montgai” dice el bodeguero.

María Mendoza Ráfales, la enóloga de Costers del Sió, explicó que “en las próximas horas o días, la uva iniciará la fermentación alcohólica de forma espontánea, en un proceso que se alargará durante una semana o diez días. Finalizada esta primera fermentación, pasaremos el vino a depósitos de acero inoxidable para la fermentación maloláctica, también de forma espontánea, y acto seguido se criará durante un año en barricas de roble de segundo uso. Después, el Finca Siós 2018 pasará otros doce meses más en botella, hasta finales de 2020 o comienzos de 2021”.

Tanto los hermanos Porcioles como la enóloga se muestran “muy satisfechas de la calidad, concentración y acidez de la uva de este año que, a pesar de la disminución de producción, está llegando a un punto de maduración óptimo en los últimos días de campaña, especialmente las variedades Garnacha y Syrah que configuran el coupage de este Finca Sios”. “Ahora nuestro reto es conseguir que este vino sea testigo de la fruta y el terruño, incorporando la mineralidad de los lagares, los aromas del espacio natural donde ha fermentado, y la elegancia de la crianza en madera”, explica María.

La presentación ha finalizado con la cata del Finca Siós 2016, primera añada de este vino con certificación ecológica. “Suiza, China y Bélgica son los principales destinos del Finca Siós, porque son mercados que valoran la autenticidades y elaboración artesanal de un vino muy natural”, puntualiza Juan Porcioles.

Los responsables de la bodega han aprovechado el encuentro con la prensa de hoy, para presentar a la nueva enóloga de la bodega, María Mendoza que es natural de Nonaspe (Zaragoza), graduada en Enología en la Universidad Rovira Virgili, y cuenta con cerca de una decena de vendimias de experiencia en la vecina Tierra Alta, Boredeaux, Languedoc y Nueva Zelanda.

La finca Flix de más de 700 hectáreas, donde se ubica Costers del Sió, constituye un proyecto integral con un equilibrio ecológico que combina la viña con otros cultivos como olivos y cereales con su propia ganadería ovina y bovina y un coto de caza. Tiene 80 hectáreas dedicadas al cultivo de vid para elaborar exclusivamente vinos de Costers del Segre. Un proyecto vitivinícola destinado a conseguir vinos de alta calidad, con todos los matices, que esta ribera, por sus suelos y microclima, puede ofrecer. En la finca se cultivan una amplia gama de variedades como Garnacha, Tempranillo, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre las negras, y Chardonay, Viognier, Garnacha Blanca o Muscat, entre las blancas.

[:]

Comparteix:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats