La família Roque produeix i comercialitza anxoves a Cotlliure des de 1870, quan Alphonse Roque va obrir el seu taller de conserves. Ara, Florent Roque, cinquena generació, lidera la modernització d’una empresa que es resisteix a perdre els valors i l’essència d’un negoci familiar. Tot i comptar amb unes modernes instal·lacions en un polígon, mantenen oberta una botiga-taller perquè turistes i “gastrocuriosos” puguin conèixer el processat tradicional de l’anxova en aquesta bonica localitat de la Costa Vermella

Anxoves Roque compta amb un modern obrador en un polígon on treballen 20 persones preparant les anxoves i altres 16 destinades a tasques administratives i comercials per donar servei a la distribució local i les quatre botigues pròpies que regenten a la Costa Vermella, tres en Cotlliure i una en Banyuls.

En Florent no està sol, i al negoci també treballen una desena de familiars com els seus pares, germans i nebots. “No volem perdre els nostres valors com empresa familiar i taller d’anxoves, amb aspecte humà i proper, però tenim clar que si volem perdurar 100 anys més, hem de ser innovadors i diversificar”, diu el jove empresari. “Ara mateix, dels nostres cinc productes base: Anxoves en sal, filets en aigua i sal, Anxoves en oli, “Roquerones”, i crema d’anxova, fem més de 50 referències diferents. A més a més, diversifiquen les activitats participant en diferents negocis com les cremes i brous de peix; o comercialitzen en les seves botigues altres aliments gurmet del Llenguadoc Rosselló.

A partir d’unes 200 tones de peix fresc, la família Roque elabora i comercialitza unes 100 tones resultants d’anxoves o “roquerons”, tal com li diuen als seitons amb vinagre. Entre el 60 i 70 per cent de la producció es ven a les seves botigues i els diferents punts de distribució que tenen al Departament dels Pirineus Orientals. Entre els 30 i 40 per cent restant es comercialitza a la resta de França. I només l’1 per cent va cap a l’exportació. “Si algú de fora ve a comprar el nostre producte, li venem, però la veritat és que no fem cap esforç orientat a l’exportació”, explica Florent.

La major part de la matèria primera arriba d’Argentina, però, Anxoves Roque encara adquireix el 30 o 40 per cent del seitó procedent de la Mediterrània o el Golf de Biscaia. El primer processament d’aquest peix fresc consisteix en una salmorra suau d’una nit, migdia aproximadament. Tot seguit, es neteja i es deixa sense cap ni tripes i es torna a salar durant uns 200 dies. Quan surt al mercat la llei obliga que la conserva tingui un 14% de sal per acreditar la seguretat alimentària.

TRADICIÓ HISTÒRICA
El sector de la conserva en sal a Cotlliure és tan antic, que quan el Rei Sol de França, Lluís XIV, cobrava un impost a la sal “le Gabelle”, el va perdonar als veïns d’aquesta localitat per afavorir la prosperitat de la zona i guanyar-se la simpatia dels catalans del Nord que durant el seu regnat s’havien incorporat a la corona francesa, després del Tractat dels Pirineus (1659).

Festa de l’Anxova el primer cap de setmana de juny

El jove Roque es mostra molt animat amb la celebració de la Festa de l’Anxova que el municipi de Cotlliure ha organitzat per segon any consecutiu el primer cap de setmana de juny. Les empreses del sector organitzen activitats pels veïns i visitants, mentre els restaurants de la localitat elaboren plats especials amb l’anxova com protagonista.

Pel que fa a la gastronomia de l’anxova, Roque diu que sempre es busquen elaboracions que respectin el producte tal qual. Elaboracions fàcils i directes. Però, sempre hi ha cuiners als quals li agrada “donar-li una volta” i fer alguna proposta més creativa. “Fins i tot els Toques Blanches de Rosselló s’ha sumat aquest any a la festa!”, explica Florent.

(Visited 18 times, 1 visits today)