Pagar 420.000 euros per dues bótes de vi amb 228 litres cada una per comercialitzar 600 ampolles de vi pot considerar-se un excés. Però, a la Borgonya, si és de Corton Clos du Roi, Baronne du Bay, i per una bona causa, la cosa canvia. Les dues “pièces des presidents” de la subhasta dels vins de “les Hospices de Beaune”, van ser adquirides pel Domaine Albert Bichot que envellirà aquest vi durant dos anys a la mateixa bóta i les embotellarà cap al 2019.

La 157a subhasta de vi d’Hospices de Beaune, celebrada el diumenge 19 de novembre a la localitat de la Borgonya, va ascendir a 13.529.301 euros, una nova xifra de rècord en la història d’aquesta venda benèfica.

En l’edició passada de 2016 les vendes només van ser de 8,4 milions; i va ser el 2015 quan es va aconseguir una anterior xifra màxima d’11,3 milions d’euros. La prestigiosa casa de subhastes Christie’s es trasllada des de París al cor de la Borgonya cada any per celebrar un esdeveniment que marca o orienta els preus dels vins de les diferents apel·lacions d’origen controlades (AOC) de la Borgonya.

Les dues “pièces des presidents” que va adquirir el grup de la Borgonya són una anècdota però, la tendència de la resta de la subhasta marca els preus que tindran els vins de Borgonya del 2017. El Domaine Hospices de Beaune va treure a la venda, un total de 787 bótes, 630 de vi negre Pinot Noir; i altres 157, de vi blanc Chardonnay. Totes aquestes corresponien a 50 “cuvées”: 33 de diferents vins negres i 17 de diferents vins blancs.

Deixant de banda les xifres, la gran novetat d’aquest any va ser la irrupció en l’ambient i tensió de les puges de diferents compradors de 18 països de 4 continents, via telefònica i internet.

Les tres entitats que rebran els 420.000 euros de les bótes presidencials són La Fundació Tara Expedicions, que va estar apadrinada per la dissenyadora i l’actriu, Agnès b i Julie Depardieu, respectivament; la Federació per a la Recerca del Cervell, amb Marc-Oliver Fogiel com a valedor; i la Fundació per a la Recerca contra l’Alzheimer, representada pel cantant Charles Aznavour.

François Poher, recentment nomenat director dels Hospices de Beaune, va comentar després de la primera subhasta sota el seu comandament dient: “Un lloc i un moment de molts contrastos: el soroll de la sala, l’alta tensió de l’ambient, la tradició i la modernitat del procés de la subhasta, l’expectació pels preus. La sala de subhastes, com a punt central d’atenció, recolzada per la multitud a l’aire lliure, seguint la venda en una gran pantalla, ens ha estimulat a tots”.

Agathe de Saint Ceran, especialista en vi de Christie’s Paris va dir: “El resultat més alt que s’ha aconseguit aquest any amb 13,5 milions d’euros; es deu a una gira de promoció extensa, com ara París, Londres, Xangai, Hong Kong, Tòquio, Los Angeles, Bordeus i Pequín. Aquesta gira també es va manifestar amb una forta oferta durant tota la subhasta de sis hores de comerç i col·leccionistes privats de 18 països diferents”. Mentre que el consultor de vins de la firma de subhastes, Jasper Morris, va puntualitzar que aquest rècord: “Ho devem en gran mesura al treball de Ludivine Griveau i el seu equip per produir vins d’alta qualitat com ara. Ha estat un plaer degustar aquest tipus d’excel·lència al llarg de 787 barrils que ha estat reflectida en la compra internacional que s’ha registrat”.

85% PRIMER I GRAN CRUS
El 85% del Domaine Hospices de Beaune es compon de Primer Crus i Gran Crus. Les vinyes es troben principalment al voltant de Beaune (Auxey-Duresses, Beaune, Meursault, Monthelie, Pommard, Pernand-Vergelesses, Chassagne-Montrachet, Savigny-les-Beaune, Volnay, Saint Romain i ara Santenay). Entre els diferents crus tobrem noms tan prestigiosos com Beaune Clos des Avaux Premier Cru, Corton Grand Cru, o Bâtard-Montrachet Grand Cru. Els Hospices de Beaune també posseeixen vinyes a la Cote de Nuits amb els Grands Crus Mazis-Chambertin i Clos de la Roche, o a les Maconnais amb les parcel·les de Pouilly-Fuissé. L’edat mitjana de les vinyes és d’uns 35 anys.

L’àrea de producció que gestionen els Hospicis és propera a 60 hectàrees, de les quals 50 s’utilitzen per Pinot Noir, la resta per a Chardonnay. Els cuvées són de vegades a partir de vinyes úniques, i de vegades el resultat de l’assemblatge harmònic de raïms procedents de diferents parcel·les. Aquesta és una singularitat del Domaine, que contribueix a la singularitat de la gamma de vins que ofereixen els Hospicis de Beaune.

El treball a la vinya és realitzat per 23 vinyaters, que treballen sota la direcció de Ludivine Griveau, enòloga, gerent, i com diuen a Beaune “régisseur du domaine” des de gener de 2015. Cada vinyater és responsable d’aproximadament 2,5 hectàrees de terra. Respecten el seu entorn i limiten la producció de les seves vinyes per tal d’expressar millor la tipicitat del terrer de cada parcel·la.

Des de 2008, gairebé tot el raïm s’ha produït sense l’ús de productes sintètics, i d’acord amb els mètodes de viticultura biològica. La collita es realitza a mà, el raïm es transporta en caixes petites al nou celler, on, des de 1994, es produeix l’elaboració dels vins.

El 2012 es van realitzar importants tasques de manteniment en el celler: taules de classificació modernitzades, sistema de control de temperatura per als dipòsits de fermentació; i, des del 2013, tots els raïms es traslladen a les bodegues per gravetat, fet que permeten el maneig del raïm amb menys manipulació, així com millora les seves característiques organolèptiques i el seu potencial al celler de cara a la vinificació.

INSTITUCIÓ DES DE 1443
Les Hospices de Beaune són una institució benèfica que data de 1443 quan el canceller del Ducat de Borgonya, Nicolas Rolin i la seva esposa, Guigonne de Salins van promoure la construcció d’un hospital a Beaune pels més desfavorits. Gent gran, malalts i pobres, en general, van gaudir d’un hospital que es va construir amb les donacions de diferents benefactors, propietats i vinyes que al llarg de la història han sumat fins a fer dels Hospices de Beaune un dels majors “domaines” de la Borgonya.

En l’actualitat, l’hospital històric és un museu que atreu milers de turistes cada any. Però els Hospices Civils de Beaune també compten amb moderns centres assistencials i hospitalaris que es financen amb la venda i subhasta, des de 1859, dels vins del celler. Fins i tot són solidaris amb altres projectes sense ànim de lucre i, des de 1945, personatges famosos del món de la política, les arts o les ciències apadrinen les “pièces des presidents”, una o dues bótes que se subhasten a benefici d’altres entitats diferents dels Hospices. La subhasta d’aquestes peces acostuma a ser les vendes més altes i les que generen més expectació.

Fotografies ©Hospices de Beaune, Christies